Ερχεται μαύρη διετία. Συνεχίστε έτσι…

«Τσιγκούνικη», αναιμική και κυρίως ανεπαρκή για την έξοδο από την κρίση, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προβλέπει για την επόμενη διετία η Fitch.

Αδειάζοντας εντελώς τις πομφόλυγες της ελληνικής κυβέρνησης περί success story, o διεθνής οίκος εκτιμά σε ανάλυσή του για την ευρωζώνη, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4%. Για το 2014 και το 2015 η Fitch βλέπει την ανάπτυξη να προσεγγίζει το 0,5% και το 2%, αντίστοιχα.

Εκτος χρόνος ύφεσης

Επίπεδα που θεωρούνται χαμηλά για να βγάλουν από το τέλμα και τη μιζέρια στην οποία βυθίζεται μια κοινωνία η οποία βιώνει τον 6ο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, καταγράφει ανεργία μεγαλύτερη του 27% και έχει διπλάσιες αυτοκτονίες σε σχέση με το 2007.

Στην ανάλυσή του, ο οίκος θεωρεί θετικά στοιχεία για μια ευνοϊκότερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον: α. τη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, β. τη συνεχή καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων -που ενισχύουν τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους- και την ενδεχόμενη πρόσβαση στις αγορές, γ. τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αντίθετα, θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από τρεις παράγοντες: α. το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα, β. την αποτυχία της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών κενών, γ. την πολιτική και κοινωνική αστάθεια που θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό του προγράμματος και σε αυξημένο κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.

Kατά των ψευδαισθήσεων

Για συνέχεια των δύσκολων καιρών μίλησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε χθεσινή συνέντευξή του στο TVXS: «Προσπάθεια γίνεται, βήματα γίνονται, δεν το αρνούμαι. Αλλά το happy end δεν το διακρίνω ακόμη. Και δεν είμαι υπέρ της προβολής ψευδαισθήσεων σε μια κοινωνία που ξέρει καλά τι βιώνει. Η ανάκαμψη δεν θα έρθει με αυθυποβολή. Η ανάπτυξη θέλει κεφάλαια κι επενδύσεις, προϋποθέτει ανακαίνιση του παραγωγικού ιστού και εκσυγχρονισμό του κράτους, απαιτεί μεταρρυθμιστικά άλματα σε όλους τους τομείς. Θα έχουμε πραγματικά γυρίσει σελίδα όταν ξαναδούμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% -που είναι το ελάχιστο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους- και δραστική μείωση της ανεργίας. Οταν ο κόσμος λυτρωθεί από την αγωνία των φόρων και των απλήρωτων λογαριασμών», λέει μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλόπουλος.

Υπερασπίζεται ακόμη τον κλάδο του επισημαίνοντας ότι «η λιτότητα πλήττει το παραγωγικό κεφάλαιο όπως πλήττει και την υπόλοιπη κοινωνία. Σε σχέση δε με τα μνημόνια, επιδοκιμάσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις θεσμικές αλλαγές που προέβλεπαν, στον βαθμό που αντιστοιχούσαν σε πάγιες θέσεις του ΣΕΒ. Αν όμως μνημόνιο σημαίνει μόνο περικοπές, φόρους, λιτότητα, σας λέω ότι το κεφάλαιο που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ υπήρξε -το έχω ξαναπεί- η πρώτη αντιμνημονιακή φωνή»! …Ναι. Αλλά δεν σας άκουγαν…

Του Μπάμπη Μιχάλη