Το πρώτο ακουστικό υλικό αρχαίας γλώσσας που εξαφανίστηκε πριν 4.000 χρόνια

Την παραβολή των προβάτων και των αλόγων διάβασε και ηχογράφησε στην αρχαία Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή Γλώσσα (ΠΙΕ) ο καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στις ΗΠΑ, Δρ. Andrew Byrd.

Αν και δεν υπάρχει καμιά καταγραφή της γλώσσας, ο Δρ. Byrd κατάφερε να την αναπαράγει βάσει των γνώσεών του γύρω από αρχαία κείμενα που έχουν διασωθεί και τα οποία είναι γραμμένα σε Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες όπως η λατινική, η ελληνική και η σανσκριτική.

Η γλώσσα ακούστηκε τελευταία φορά από προγόνους στην Ευρώπη και την Ασία την περίοδο μεταξύ 4.500 και 2.500 π.Χ.

Η παραβολή των προβάτων και των αλόγων στην πραγματικότητα γράφτηκε το 1868 από τον Γερμανό γλωσσολόγο Dr. August Schleicher, ο οποίος στη συνέχεια τη μετέφρασε στην Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα για να πειραματιστεί με το λεξιλόγιο.

Δεν είναι εφικτό να αναπαραχθεί μια ακριβής εκδοχή της γλώσσας, ωστόσο ο Δρ. Byrd θεωρεί ότι η προφορά του είναι μια πολύ καλή προσέγγιση, βάσει των γνώσεων που έχουμε μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Huffington Post ο καθηγητής ανέφερε πως παρά το ενδιαφέρον που προσέλκυσε η ηχογράφησή του, δεν σκοπεύει να δημιουργήσει άλλο ακουστικό υλικό.

Λόγω της έλλειψης διαθέσιμων πληροφοριών και στοιχείων, η Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή Γλώσσα διχάζει τους επιστήμονες.

Ο Δρ. Byrd εκτιμά ότι η γλώσσα χρησιμοποιούνταν στις στέπες της Ευρασίας πριν 6.500 χρόνια, ωστόσο άλλοι επιστήμονες πρόσφατα παρουσίασαν μια θεωρία που υποστηρίζει ότι η γλώσσα χρησιμοποιούνταν στην Τουρκία χιλιάδες χρόνια νωρίτερα.

Πηγή: econews.gr