Μεταλλαγμένοι αρουραίοι «τέρατα» που τρέφονται με ποντικοφάρμακο

Μεταλλαγμένοι υπερ-αρουραίοι που δεν μπορούν να σκοτώσουν τα κανονικά δηλητήρια εξαπλώνονται σε όλη τη Βρετανία, προειδοποιούν οι ειδήμονες.

Τα πλάσματα που μοιάζουν με νορμάλ τρωκτικά αλλά τρέφονται με τοξικά πέλλετ [τη μορφή του δηλητηρίου σε μεγάλους κόκκους] έχουν εμφανιστεί στο Κεντ, στη δυτική χώρα και τώρα στο Σάσεξ.  

Ένας εκπρόσωπος της British Pest Control Association [της κρατικής εταιρίας εξολόθρευσης των παρασίτων] είπε στην εφημερίδα: «Οι νορμάλ αρουραίοι πεθαίνουν αν φάνε δηλητήριο, άρα αυτά τα ανθεκτικά είδη που τους αντικαθιστούν λογικά θα αυξάνονται συνέχεια σε αριθμό. Τους μεταλλαγμένους αρουραίους τους βρίσκεις σε μέρη που δεν περίμενες ποτέ. Τρώνε δηλητήριο για φαγητό, κι όταν βάζεις ποντικοφάρμακο απλά τους ταΐζεις. Υπάρχουν 10,5 εκατομμύρια αρουραίοι στη Βρετανία και πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Η περίοδος κύησής τους είναι 21 ημέρες και κάθε θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 14 μωρά τη φορά. Μερικά ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν και 800 απογόνους σε δύο μόνο χρόνια».

Το συγκεκριμένο είδος αρουραίου που μπορεί να αντέξει τα δηλητήρια υπάρχει εδώ και 50 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή επειδή άρχισαν να εξαπλώνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μεταλλαγμένοι αρουραίοι έχουν βρεθεί στο Σάσεξ από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Huddersfield.

Πέρσι, ανακάλυψαν ότι το 70% των αρουραίων που ελέγχθηκαν σε διάφορες χώρες επιβίωναν αν έτρωγαν τα πιο πολλά από τα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται συνήθως. Ο ερευνητής Dr Dougie Clarke είπε στην εφημερίδα ότι υπεύθυνες για την εξάπλωση των υπερ-αρουραίων είναι οι μεταλλάξεις στα γονίδια που κάνει μόνη της η φύση.

Το πρόβλημα είναι ήδη πολύ σοβαρό, ειδικά σε περιοχές της νότιας Αγγλίας. Η μόνη λύση είναι τα πιο ισχυρά δηλητήρια. Υπάρχει ανησυχία για τη δηλητηρίαση άλλων ζώων και πουλιών, αλλά προσπαθούν να βρουν τρόπο να ελέγχονται τα δολώματα για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες των αθώων θυμάτων.

«Οι αρουραίοι κουβαλούν και εξαπλώνουν αρρώστιες», λέει ο κύριος Moseley που στηρίζει τη χρήση ισχυρότερων δηλητηρίων. «Αν ο πληθυσμός τους αφεθεί ανεξέλεγκτος υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».  

Θυμίζει την υπόθεση του τρομακτικού βιβλίου του James Herbert The Rats.

Πηγή: lifo.gr