Αγεφύρωτο ακόμη το χάσμα με τη Τρόικα

Για κάθε λύση που προτείνει το οικονομικό επιτελείο, η τρόικα φαίνεται ότι έχει να παρουσιάσει ένα νέο πρόβλημα. Ως εκ τουτου αγεφύρωτες παραμένουν ακόμη οι διαφορές και μετά τη νέα πολύωρη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να ζητά τώρα μέτρα 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς και να απορρίπτει άλλα ζητώντας αντικατάστασή τους.
Ενδεικτικό, είναι ότι κλήθηκε εκτάκτως στη σύσκεψη και ο υπουργός Εργασίας, Γ.Βρούτσης.
Οι επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις 2:00 το μεσημέρι και ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Στο τραπέζι βρέθηκαν το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών και οι ομαδικές απολύσεις, ζήτημα το οποίο η τρόικα δεν εγκαταλείπει και επαναφέρει συνεχώς.
Στις 3:30 μ.μ έχει προγραμματιστεί συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα δήλωσε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη Πέμπτη, οπότε κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή».
«Δεν έχει προσδιοριστεί εάν οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν μετά από την Πέμπτη» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και εξετάζουν τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση».
Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται καταρχάς να αμφισβητούν ότι τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής θα καταφέρουν να αποφέρουν έσοδα, έως 700 εκατ. ευρώ, όπως διατείνεται το υπουργείο Εργασίας.
Γι΄αυτό άλλωστε κλήθηκε και ο υπουργός Εργασίας στη σύσκεψη, προκειμένου να αποδείξει ότι το σχέδιο και οι προβλέψεις του είναι ρεαλιστικές. Όπως είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «εκτιμώ ότι τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμος στόχος».
Σχετικά πάντως με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο ίδιος είπε ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη».
Αμφιβολίες εκφράζουν οι τροϊκανοί και για την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων αυξάνουν την καχυποψία τους ως προς την απόδοση των σχετικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.
Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα δεν αποδέχεται τη περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και ζητά αντικατάσταση του μέτρου αυτού με άλλο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, λένε οι πρώτες πληροφορίες, έθεσαν ακόμη και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2015 ζητώντας να υπάρξει πρόβλεψη και δέσμευση από τώρα. 

Πηγή: in.gr