Απαγορεύει η Κομισιόν τις εισαγωγές ψαριών από παράνομη αλιεία

Απαγόρευση των εισαγωγών αλιευμάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε η Κομισιόν στις χώρες Μπελίζ, Καμπότζη και Γουϊνέα. Η αιτιολογία για αυτή την απόφαση ήταν ότι οι εν λόγω χώρες δεν έχουν κάνει τίποτα για τη καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επικυρωθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ προτού τεθούν σε ισχύ.

Πριν ένα χρόνο, οι τρεις χώρες είχαν προειδοποιηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να τερματίσει τις εμπορικές σχέσεις μαζί τους στα αλιευτικά προϊόντα. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που απαγορεύονται οι εισαγωγές ως αποτέλεσμα του εκτεταμένου παγκόσμιου εμπορίου εκφόρτωσης ψαριών με σκάφη που δεν διαθέτουν τις σωστές άδειες. Όσο για τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα τους επιτρέπεται να ψαρεύουν στα νερά των τριών εθνών.

«Η έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων των στόλων αυτών των χωρών, βρίσκονται στη καρδιά του προβλήματος. Πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι σε αυτές τις συνθήκες οι πληθυσμοί των ψαριών που αλιεύονται με τις σημαίες τους ή ανοιχτά των ακτών τους είναι βιώσιμοι;», διερωτήθηκε η αρμόδια Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη.

Την Τρίτη η Επιτροπή προειδοποίησε τη Νότια Κορέα, τη Γκάνα και τη Κουρασάο πως οι πληθυσμοί των ψαριών τους βρίσκονται σε κίνδυνο και πως θα πρέπει να βελτιώσουν την αντιμετώπιση πειρατικής αλιείας τους επόμενους έξι μήνες.          

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια τεράστια αγορά για τα θαλασσινά συνεπώς θα πρέπει το Συμβούλιο να ενεργήσει έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνο ψάρια που αλιεύονται νόμιμα φτάνουν στους καταναλωτές. Παρότι οι τρεις χώρες που αναφέρονται αποτελούν μόνο μέρος του προβλήματος, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις έρευνες γύρω από χώρες που είναι γνωστές για τους χαλαρούς κανονισμούς τους σε ό,τι αφορά την παράνομη αλιεία», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος καταπολέμησης της παράνομης αλιείας στο Pew Charitable Trusts, Τόνι Λονγκ.

Σχετικά με επίσημα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περίπου το 65% των θαλασσινών που καταναλώνονται, ενώ οι ετήσιες εισαγωγές της από τις τρεις συγκεκριμένες χώρες, άγγιζαν το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

«Στέλνει ένα σαφές μήνυμα για τη παράνομη αλιεία: Η ΕΕ θα αξιοποιήσει τη νομοθεσία της για τη πρόληψη των εκ προθέσεως παράνομων ενεργειών που βλάπτουν το θαλάσσιο περιβάλλον και εξαντλούν τα αποθέματα ψαριών. Με αυτό το τρόπο υπονομεύουν τους νόμιμους φορείς και καταστρέφουν τα μέσα διαβίωσης πολλών φτωχών παράκτιων κοινοτήτων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης Στιβ Τρεντ.

Πηγή: tvxs.gr