Το δέντρο ιρόκο πολεμάει την Κλιματική Αλλαγή

Τα τροπικά δέντρα  Ιρόκο είναι ενδημικά στις παραλιακές περιοχές της δυτικής Αφρικής. Το ξύλο τους είναι σκληρό, έχει υψηλή πυκνότητα και ανθεκτικότητα.

Για αυτό ακριβώς το ρημάζουν οι λαθροϋλοτόμοι σε πολλές περιοχές της Αφρικής, ωστόσο μια νέα επιστημονική ανακάλυψη ίσως ενισχύσει τις προσπάθειες αποκατάστασης των δασών ιρόκο.

Σύμφωνα με τον Όλιβερ ντε Σούτερ των Ηνωμένων Εθνών τα δέντρα ιρόκο μπορούν να αποτελέσουν μακροχρόνιες δεξαμενές άνθρακα και να διαδραματίσουν ρόλο στις προσπάθειες ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

Τα δέντρα ιρόκο μαζί με μικρόβια μπορούν να μετατρέψουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε εδαφοβελτιωτικό ασβεστόλιθο με μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε δύο άξονες: το διοξείδιο του άνθρακα αποσπάται από την ατμόσφαιρα και το άνυδρο, όξινο χώμα καθίσταται γονιμότερο για καλλιέργεια.

Όταν το ιρόκο της Δυτικής Αφρικής μεγαλώνει σε ξηρό, όξινο έδαφος και τίθεται σε επεξεργασία με μικρόβια, παράγει ένα πολύ συγκεκριμένο ορυκτό. Συγκεκριμένα, όταν εισάγονται τα μικρόβια, το δέντρο συνδυάζει το ασβέστιο στο χώμα και το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για να παράξει ασβεστόλιθο με φυσική διαδικασίασ.

Στη συνέχεια ο ορυκτός ασβεστόλιθος αποθηκεύεται στο έδαφος γύρω από τις ρίζες του ιρόκο.

Κανονικά, η βιομάζα, όπως το ξύλο των δέντρων δεν αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο με τη μορφή ασβεστόλιθου το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αποθηκευτεί για εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ιρόκο προσφέρει ένα θαυμάσιο παράδειγμα για τη διατήρηση και προστασία των τροπικών δασών, αλλά και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: econews.gr