«Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους»

Άρθρο του Πάνου Μπόζου, τ. δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς
Είναι φανερό ότι οι μηχανές για τις επερχόμενες (Μάιος 2014) δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν πάρει μπροστά. Σε όλες τις πόλεις αλλά και τα κομματικά γραφεία, ξεσκονίζονται οι εκλογικοί κατάλογοι, προτείνονται υποψηφιότητες, αναζητούνται σύμμαχοι και αντίπαλοι… Όμως υπάρχει μεγάλη αμηχανία σε όλα τα επιτελεία, γιατί κανένας δεν γνωρίζει τον τρόπο εκλογής των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων! Αυτό, από μόνο του, είναι απαράδεκτο.
Το πολιτικό σύστημα συλλαμβάνεται, για μια ακόμα φορά, να μην έχει σε καμιά υπόληψη τον έναν από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας μας. Λένε ότι θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας να ασχοληθούν με τα κοινά, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν σε στενά κομματικά ψηφοδέλτια. Ας είναι. Όλα αυτά καλά και άγια… Άλλωστε μέλλει να δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσουν.
Πουθενά όμως δεν βλέπουμε να τίθεται στο τραπέζι ο χρόνος της θητείας των αιρετών, ένα ζήτημα που, κατά πολλούς, είναι ένας βασικός λόγος της κακοδαιμονίας της Τ.Α. Ακόμα και με την καθιέρωση του «Καλλικράτη», που άλλαξε εκ βάθρων το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση, δεν τόλμησαν να αγγίξουν αυτό το θέμα, παρ’ ότι συζητείται, χρόνια τώρα, σε όλα τα συνέδρια της ΚΕΔΕ.
Αλήθεια, τι εμπόδισε τον κύριο Ραγκούση να καθιερώσει το ανώτατο όριο θητείας (8 ή 12 χρόνια, για παράδειγμα); Τόσο ισχυροί είναι οι επαγγελματίες δήμαρχοι; Τι είδους συναλλαγή γίνεται μεταξύ των δημάρχων και των εκάστοτε υπουργών Εσωτερικών;
Μόλις πριν από μερικές ημέρες (6.11.2013) έγιναν οι εκλογές στη Ν. Υόρκη. Ο επιτυχημένος δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ αποχωρεί με δόξα και τιμή, παρ’ ότι όλοι πίστευαν ότι ο ήρωας Τζουλιάνι ήταν αναντικατάστατος! Ακόμα και τον εκλογικό νόμο είχαν προτείνει να αλλάξουν ώστε να παραταθεί η θητεία του. Όμως ο Τζουλιάνι δεν το δέχτηκε, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Κλεμανσό: «Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους».
Είναι εντυπωσιακό ότι ο νέος δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο αλλάζει εντελώς τις προτεραιότητες και ρίχνει το βάρος στην κοινωνική πολιτική, έναν τομέα που είχαν υποβαθμίσει οι προκάτοχοί του.
Είναι νόμος: Η εναλλαγή στην εξουσία είναι επωφελής για όλους… Στην πατρίδα μας υπάρχουν δήμαρχοι που υπηρετούν τις πόλεις τους 10, 15, 20 χρόνια. Όλοι ισχυρίζονται ότι χρειάζονται άλλη μια θητεία για να ολοκληρώσουν το έργο τους… Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ότι είναι καρφωμένοι στην καρέκλα τους.
Έχει λεχθεί ότι η άσκηση της εξουσίας και η κατοχή του αξιώματος είναι η ηδονή των ηδονών, ο δε Θουκυδίδης το πήγαινε ακόμα πιο πέρα: «Και οι θεοί και οι άνθρωποι έχουν την τάση να κυριαρχούν όπου μπορούν, ο νόμος αυτός ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει για πάντα». Αφού λοιπόν οι Τοπικοί μας Άρχοντες δεν αντιλαμβάνονται πότε πρέπει να αποχωρήσουν, είναι απαραίτητο να το προβλέψει ο νόμος. Ας καθίσουν λίγο στην άκρη. Ας ασχοληθούν με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, ή με το επάγγελμά τους, όσοι βέβαια διαθέτουν. Ας κάνουν κάτι άλλο επιτέλους. Ας επιτρέψουν στις πόλεις τους να ανασάνουν. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά τους.

Πηγή: topontiki.gr