Επίδομα θέρμανσης: Χάνδρες στους ιθαγενείς

Μαθαίνω ότι ξεκινά η εκταμίευση των χρημάτων που (μαζί με αυτά που δεν έχουμε) θα μας βοηθήσουν να αγοράσουμε πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουμε τα ενεργειακά σουρωτήρια στα οποία κατοικούμε. Πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε άλλωστε τα εκατομμύρια σπίτια χωρίς στοιχειώδη μόνωση; Και τι καλύτερο για τις πετρελαϊκές εταιρείες από το να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τα ζεστάνουμε;

Αντί λοιπόν να ενισχύσουμε το απαράδεκτο και απάνθρωπο κτιριακό μας απόθεμα, ενισχύουμε τη βιομηχανία του πετρελαίου! Τι πιο λογικό εν μέσω οικονομικής κρίσης εξάλλου: να εξάγεις χρήμα για να εισάγεις κι άλλο πετρέλαιο! Μήπως και αυτό ενισχύει το πρωτογενές πλεόνασμα;

Το ποσό που έχει δεσμευθεί για να κοπάσει τις αντιδράσεις από τα νοικοκυριά που ξεπαγιάζουν θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση μερικών δεκάδων χιλιάδων σπιτιών. Μια κι έξω, αντί για ελεημοσύνη κάθε χρόνο.

Χωρίς αρχικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση μπορεί (επιβάλλεται) να προχωρήσει σε οικονομικά κίνητρα για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Μη βιαστείτε να πείτε «πώς θα γίνει αυτό χωρίς χρήματα;». Τα έχουμε ξαναπεί: μείωση ΦΠΑ, επιστροφή φόρου, επιδότηση επιτοκίου είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουμε προτείνει (ήδη προ κρίσης). Στα θετικά των προτάσεων αυτών συνυπολογίζονται η δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, τα δημόσια έσοδα από την αντίστοιχη φορολογία, η αποκεντρωμένη ανάπτυξη κ.ο.κ. Όσο για την επιστροφή φόρου, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για απώλεια δημόσιων εσόδων, αφού οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν θα γίνονταν σε άλλη περίπτωση!

Δυστυχώς όλα αυτά μοιάζουν ακόμα ακατανόητα στην κυβέρνηση αλλά και στις διοικήσεις των οικονομικών υπουργείων. Προτιμούν το ζεστό χρήμα (που καταλήγει σε ήδη ζεστές τσέπες).

Υπάρχει φως;

Ναι, και έρχεται από την κοινωνία. Ένα σχολείο στους Στρόπωνες Εύβοιας θα ζεσταίνεται πλέον χωρίς επίδομα θέρμανσης αλλά και χωρίς πετρέλαιο. Γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της προσπάθειας. Τώρα.

ΥΓ. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο έχουν ξεκινήσει τα όργανα. Τα πρώτα σχολεία έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη πόρων για τη θέρμανση. Όμως η αλήθεια είναι ότι η θέρμανση δεν επαρκεί, διότι και τα σχολεία, όπως και η πλειοψηφία των κτιρίων της χώρας, μπάζουν από παντού! Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα αυξάνοντας τους πόρους για το επίδομα θέρμανσης. Δεν θα ρωτήσω πού τα βρήκε, αλλά μαντέψτε ποιος είναι ο κερδισμένος και πάλι.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ