«Φρούδες ελπίδες»: Μικρότερο των προσδοκιών το κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου

Ακόμα μικρότερο απ’ ό,τι προέβλεπαν οι εκτιμήσεις μετά την τελευταία επιβεβαιωτική γεώτρηση είναι το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Η νέα εξέλιξη δυσκολεύει τα σχέδια των Κυπρίων για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, αφού οι ποσότητες που εκτιμάται ότι υπάρχουν δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με έκθεση των ισραηλινών εταιρειών Delek Drilling και Avner Oil, που δημοσιεύθηκε στο ισραηλινό περιοδικό Globes, η μέγιστη χωρητικότητα του αποθέματος φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» ανέρχεται στα 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tfc). Μετά τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση είχε ανακοινωθεί ότι η χωρητικότητα του κοιτάσματος ανερχόταν σε 5,2 tfc. Η Delek συμμετέχει στο κοίτασμα Αφροδίτη με ποσοστό 30%.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας για τη στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Σύμφωνα με τις κυπριακές εκτιμήσεις, το όριο για τη βιωσιμότητα του έργου θα ήταν τα 5,5 tfc, η χωρητικότητα της «Αφροδίτης», όμως, δείχνει να είναι πολύ μικρότερη. Ετσι, η κατασκευή του τερματικού εξαρτάται πλέον απολύτως από τις αποφάσεις του Ισραήλ, το οποίο διαθέτει επαρκείς ποσότητες και σκοπεύει να εξάγει το 40% αυτών. Οι Ισραηλινοί, ωστόσο, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, σε σχέση με τον τρόπο που θέλουν να εξάγουν το φυσικό τους αέριο. Ετσι, ειδικοί στη Λευκωσία εκτιμούν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να υποχρεώσουν την κυπριακή κυβέρνηση ακόμα και να παραιτηθεί από το σχέδιο για το τερματικό υγροποίησης.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε, πάντως, να υποβαθμίσει το ζήτημα. Ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης, εκτίμησε ότι «η νέα ανακοίνωση των δύο εταιρειών δεν διαφέρει από την προηγούμενη» και προσέθεσε ότι επί της ουσίας «δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε». «Η προηγούμενη ανακοίνωση αναφερόταν σε δύο αριθμούς, ο ένας στη βάση και ο άλλος στο ύψος των ποσοτήτων. Και τώρα είναι στο ίδιο πλαίσιο», είπε ο κ. Στυλιανίδης.