Κάθετο νεκροταφείο απελευθερώνει χώρο για την ταφή των νεκρών

Οι ελεύθεροι χώροι ταφής των νεκρών στις μεγάλες πόλεις του δυτικού κόσμου περιορίζονται δραστικά.

Στην Ελλάδα, οι λυσσώδεις μάχες μιας αναχρονιστικής εκκλησιαστικής αρχής κατά του δικαιώματος στην αποτέφρωση, αλλά και η ανεξέλεγκτη πέραν κάθε φαντασίας συνταγογράφηση φαρμάκων στους ηλικιωμένους -μια από τις αιτίες κατάρρευσης του εθνικού συστήματος υγείας- έχουν τραγελαφικές συνέπειες: νεκροταφεία όπου πατάς πάνω σε μνήματα αγνώστων για να αφήσεις ένα λουλούδι στους δικούς σου και “χωνεμένα” χώματα που δεν επιτρέπουν πλέον την αποσύνθεση των “φαρμακωμένων” σορών.

Στη Νορβηγία, ο αρχιτέκτονας Μάρτιν ΜακΣέρρυ πρότεινε το σχέδιο ενός νεκροταφείου-ουρανοξύστη που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση ως “τελευταία κατοικία”.

Ο πύργος περικλείεται από έναν μεταλλικό εξωτερικό σκελετό και σε κάθε όροφο φιλοξενεί νεκροταφεία για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών κάτω από τον αστικό ουρανό.

Στην κορυφή θα υπάρχει ένας γερανός που θα προσθέτει ορόφους όταν χρειάζεται, ενώ κάθε όροφος θα είναι αφιερωμένος σε μια συγκεκριμένη θρησκεία.

Η ανεύρεση χώρου ταφής των νεκρών αποτελεί πανάρχαιο ζήτημα. Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι έσκαβαν κατακόμβες και δημιουργούσαν νεκροπόλεις.

Το τολμηρό σχέδιο του ΜακΣέρρυ συμμετείχε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργανώνει η Νορβηγική Ένωση Νεκροταφείων και Κρεματορίων με στόχο την εξεύρεση λύσεων για τα νεκροταφεία του μέλλοντος.

Στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε να “χορεύουμε” με τα κοράκια.

Πηγή: econews.gr