Τείχος του Βερολίνου: Σπάνιες φωτογραφίες από την κατασκευή του

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι φωτογράφοι του περιοδικού LIFE αποθανάτισαν την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου και την επίδρασή του στους κατοίκους που ζούσαν πια σε μια πόλη που μόλις είχε διχοτομηθεί.

Οι Σοβιετικοί και οι Ανατολικογερμανοί έχτισαν το Τείχος εν μέρει για να σταματήσουν τη φυγή πολιτών από το Ανατολικό Μπλοκ που χρησιμοποιούσαν συχνά το Βερολίνο ως το σημείο από όπου προσπαθούσαν να διαφύγουν προς τη Δύση. Μέχρι να χτιστεί το Τείχος, εκτιμάται ότι περίπου 20% του πληθυσμού της Ανατολικής Γερμανίας είχε τραπεί σε φυγή.

Στο τεύχος του της 8ης Σεπτεμβρίου1961 το περιοδικό LIFE έγραφε ότι το νεόδμητο τείχος «ύψους άνω των 20 μέτρων και φέροντας σκληρά θραύσματα γυαλιού, αποτελεί τώρα ένα σχεδόν μόνιμο εμπόδιο μεταξύ των άτυχων ανθρώπων και στις δύο πλευρές (του διχοτομημένου Βερολίνου)… Η κομμουνιστική απανθρωπιά σπάνια έχει δείξει χειρότερο και πιο σκληρό πρόσωπο από την περίπτωση του Τείχους του Βερολίνου – και η αγωνία και η ταπείνωση αυξάνεται στους κατοίκους, νέους και γέρους, Ανατολικούς και Δυτικούς».

Με την τοποθέτηση αυτού του αποκρουστικού προπυργίου, το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, τη Δυτική και την Ανατολική, έγινε πιο έντονο, πιο τρομακτικό και (φαινομενικά) πιο δυσεπίλυτο…συνέχεια