Αρκτική: Γράμμα σε μπουκάλι 54 ετών «προειδοποιεί» για την υπερθέρμανση

Τον Ιούλιο του 1959, ένας αμερικανός παγετωνολόγος πραγματοποιούσε ερευνητική αποστολή στην Αρκτική. Μισό και πλέον αιώνα αργότερα, συνάδελφοί του ανακάλυψαν στο σημείο εκείνο ένα μπουκάλι, μέσα στο οποίο βρήκαν ιδιόχειρο σημείωμα του Πολ Γουόκερ. Όπως λένε, το σημείωμα «ενισχύει τις ενδείξεις για σημαντική υποχώρηση των παγετώνων» με την άνοδο των θερμοκρασιών.

«Προς κάθε ενδιαφερόμενο: αυτός και ένας παρόμοιος σωρός από βράχους σε απόσταση 6,5 μέτρων προς τα δυτικά δημιουργήθηκαν στις 10 Ιουλίου του 1959», γράφει το σημείωμα. «Η απόσταση από αυτό το σωρό μέχρι την άκρη του παγετώνα είναι 1,2 μέτρα, ενώ από το βράχο είναι 51 μέτρα.»

Το σημείωμα περιλαμβάνει τα ονόματα και τις διευθύνσεις του Γουόκερ και του συναδέλφου του που συμμετείχε στην πρώτη αποστολή καθώς και οδηγίες προς όποιον το εντοπίσει.

Το μπουκάλι βρέθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Λαβάλ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έρευνες στις παρυφές παγετώνα, στο Γουορντ Χαντ Άιλαντ, εκεί όπου ο Καναδάς έχει τη μικρότερη απόσταση από το Βόρειο Πόλο. Το σημείωμα περιλαμβάνει τα ονόματα και τις διευθύνσεις του Γουόκερ και του συναδέλφου του που συμμετείχε στην πρώτη αποστολή καθώς και οδηγίες προς όποιον το εντοπίσει: «όποιος βρεθεί εδώ καλείται να ξαναμετρήσει την απόσταση και να μας στείλει τις πληροφορίες. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.»

«Αναγνώρισα αμέσως τα δύο ονόματα», δηλώνει στους Los Angeles Times ο καθηγητής βιολογίας Γουόργουικ Βίνσεντ από το Λαβάλ. «Το όνομα του Γουόκερ είναι διάσημο στα μέρη μας και μάλιστα το ψηλότερο σημείο του Γουορντ Χαντ Άιλαντ ονομάζεται λόφος Γουόκερ. Κατασκηνώνουμε δίπλα στο συγκεκριμένο λόφο εδώ και πάνω από 10 χρόνια.»

Ο Βίνσεντ και ο συνάδελφός του Ντένις Σάραζιν, οι οποίοι βρήκαν το μπουκάλι το περασμένο καλοκαίρι, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Γουόκερ και ξαναμέτρησαν την απόσταση ανάμεσα στο σωρό από πέτρες και στον παγετώνα. Είδαν ότι από το 1954 ο παγετώνας έχει υποχωρήσει κατά 71 μέτρα. Η παρατήρηση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου έχει καταγραφεί συρρίκνωση, οι θερμοκρασίες στο συγκεκριμένο σημείο είναι «υπερβολικά χαμηλές», όπως αναφέρει ο Βίνσεντ.

Δυστυχώς, οι ερευνητές δεν μπορούν να στείλουν τις μετρήσεις τους στο Γουόκερ, που όταν υπέγραφε το σημείωμα, ήταν 25 ετών. Λίγους μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια νέας αποστολής στην Αρκτική, υπέστη εγκεφαλικό, παρέλυσε και πέθανε λίγους μήνες αργότερα. «Διαβάζαμε κάποια από τα τελευταία του λόγια», λέει ο Βίνσεντ. «Δεν ήξερε τότε εάν ο παγετώνας εξαπλωνόταν ή συρρικνωνόταν, όμως ήθελε να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς ώστε οι επιστήμονες που θα επισκέπτονταν την περιοχή στο μέλλον να του στείλουν αυτά τα σημαντικά δεδομένα.»

Πηγή: naftemporiki.gr