Κουνούπια στη μάχη ενάντια του δάγκειου πυρετού

Η Νγκούγιεν Τι Γιέν δουλεύει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Βιετνάμ και γνωρίζει ότι αυτά τα κουνούπια έχουν σπάνιες ιδιότητες, καθώς έχουν μολυνθεί επίτηδες με ένα βακτήριο που ονομάζεται Βολμπάχια. Στόχος αυτού του πειράματος είναι να μην μπορούν πλέον τα κουνούπια να μεταδίδουν δάγκειο πυρετό στους ανθρώπους.
Περισσότεροι από 390 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από αυτή την ασθένεια κάθε χρόνο στις τροπικές χώρες.
Η Γεν πραγματοποιεί διαρκώς ιατρικές εξετάσεις, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι εθελοντές, που τσιμπιούνται από τα συγκεκριμένα κουνούπια είναι υγιείς:
«Τα θηλυκά κουνούπια που κουβαλούν το Βολμπάχια, θα μεταφέρουν το βακτήριο και στις επόμενες γενιές. Αυτό σημαίνει ότι το αρσενικό θα συνεχίσει να είναι στείρο, όταν ζευγαρώνει με μη μολυσμένο κουνούπι. Ως αποτέλεσμα, τα κουνούπια που μεταφέρουν το Βολμπάχια θα αντικαταστήσουν βαθμιαία τον άγριο πληθυσμό και θα μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του δάγκειου πυρετού στους ανθρώπους».
Ο δάγκειος πυρετός είναι γνωστός για τους πόνους που προκαλεί στα κόκαλα και τους ισχυρούς πονοκεφάλους των ασθενών. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία, που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτόν. Όλα προκαλούνται από τσίμπημα από θηλυκό κουνούπι, που μεταδίδει τον ιό από έναν μολυσμένο άνθρωπο.
Οι επιστήμονες απελευθερώνουν κουνούπια σε προστατευμένους χώρους σε μικρές απομακρυσμένες περιοχές, για να ελέγξουν την επιτυχία του πειράματός τους, πριν προχωρήσουν σε κατοικημένες ζώνες.
«Είμαι ενθουσιασμένος με αυτά τα αποτελέσματα, γιατί ο δάγκειος πυρετός ταλαιπωρεί ενδημικά το Βιετνάμ. Ελπίζουμε στο μέλλον, οι δοκιμές που κάνουμε να μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε όλα αυτά σε μια μεγαλύτερη κλίμακα, οπότε και θα μπορούμε να γεμίσουμε με κουνούπια που έχουν Βολμπάχια όλη την πόλη» επισήμανε ο Σάιμον Κούτσερ, υπεύθυνος του προγράμματος εξάλειψης του δάγκειου πυρετού από το Βιετνάμ.
Είναι βέβαια αρκετά δύσκολο να ταιριάξεις το βακτήριο Βολμπάχια με τα είδη κουνουπιών που υπάρχουν και αυτό σίγουρα απαιτεί χρόνο και υπομονή.
ΠΗΓΗ: euronews.net