Οταν λέμε Πομπηία, σκεφτόμαστε πάντα το τέλος της πόλης, την καταστροφή της.
Πριν η πόλη πνιγεί στη λάβα ήταν μια παραθαλάσσια πολυσύχναστη μητρόπολη, το σταυροδρόμι μιας αυτοκρατορίας. Τα σημερινά λείψανα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη θέση της στον κόσμο.
Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Τσιντσινάτι στην περιοχή της Πόρτα Στάμπια, μια από τις πολυσύχναστες πύλες της Πομπηίας, βρήκε στοιχεία που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και τα οποία αφορούν κυρίως στις τροφές που κατανάλωναν στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της εποχής. Βρήκαν σκουπίδια και υπολείμματα τροφών.
Τα περισσότερα ήταν φθηνά και ευρέως διαθέσιμα για τους αρχαίους Ρωμαίους, όπως δημητριακά, φρούτα , ξηροί καρποί, ελιές, φακές ψάρια, κοτόπουλο και αυγά.
Βρήκαν επίσης στοιχεία από τα σφάγια που κατανάλωναν. Με λίγα λόγια οι αρχαίοι κάτοικοι της Πομπηίας έτρωγαν ότι περίπου τρώνε και οι σημερινοί Ιταλοί, μια περίπου μεσογειακή διατροφή.
Η ανώτερη τάξη ακολουθούσε μια κάπως πιο εξωτική δίαιτα. Βρέθηκαν παστά ψάρια που είχαν φτάσει από την Ιταλία και οστρακοειδή που όπως δήλωσε η ομάδα των αρχαιολόγων δεν κατάγονται από την Ιταλία.
Βρήκαν ακόμα υπολείμματα αχινού και το κόκκαλο από το μπούτι μιας καμηλοπάρδαλης! Είναι το πρώτο υπόλειμμα οστών καμηλοπάρδαλης που έχει βρεθεί ποτέ σε αρχαιολογική ανασκαφή στη ρωμαϊκή Ιταλία . «Αρα, μιλάμε για ένα μεγάλο εμπόριο με εξωτικά και άγρια ζώα», λένε οι ερευνητές. «Για τον πλούτο την ποικιλία και το εύρος μιας ελίτ διατροφής».
Ευτυχώς η συνήθεια δε διαδόθηκε. Ισως είναι οι τελευταίοι άνθρωποι στον κόσμο που έφαγαν καμηλοπάρδαλη.
Πηγή: lifo.gr