Με ληγμένα τρέφονται έξι στους δέκα Ιταλούς

Ληγμένα τρόφιμα καταναλώνουν οι έξι στους δέκα Ιταλούς, όπως προκύπτει από έρευνα του ιταλικού γεωργικού συνδέσμου Coldiretti, η οποία διεξήχθη μέσω Διαδικτύου.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες των Ιταλών τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Το 37% των ερωτηθέντων, ανέφερε ο Coldiretti, έχει καταναλώσει τρόφιμα έως και επτά ημέρες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης τους, ενώ ένα 15% τα έχει καταναλώσει ακόμη κι ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Το γεγονός ότι οι πολίτες καταναλώνουν τρόφιμα πολύ μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης τους μπορεί «να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα τρόφιμα αυτά έχουν χάσει πολλές θρεπτικές ουσίες», επισήμανε ο ιταλικός γεωργικός σύνδεσμος, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για μια ακόμη επίπτωση της οικονομικής κρίσης και τις περικοπής των εξόδων των νοικοκυριών ακόμη και σε τομείς ζωτικής σημασίας».

Θεωρείται ενδεικτικό το ότι στις εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής πώλησης τροφίμων, τα μόνα καταστήματα τα οποία τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατέγραψαν μια μικρή άνοδο των πωλήσεων είναι τα λεγόμενα Discount, τα εκπτωτικά καταστήματα.

Κατά την διάρκεια του 2013 τα ιταλικά νοικοκυριά κατανάλωσαν συνολικά 320 κιλά φρούτων και λαχανικών. «Φτάνει να αναφέρουμε» —καταλήγει ο Coldiretti— ότι το 2000 το αντίστοιχο μέγεθος «υπερέβαινε τα 420 κιλά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ