Ανησυχητική εξέλιξη: Επιστροφή στον λιγνίτη για ενέργεια

H Αυστραλία θα περιορίσει την έμφαση στις λεγόμενες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, γιατί είναι δαπανηρές και επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του πρωθυπουργού, Τόνι Άμποτ, ο οποίος τόνισε πως στροφή στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή μετά την ανακοίνωση της ηλεκτροπαραγωγικής εταιρείας Stanwell Corporation ότι διακόπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με υγραέριο, λόγω κόστους και επιστρέφει στον λιγνίτη. Παράλληλα, η ίδια η εταιρεία ζήτησε να περιοριστεί ο στόχος της αύξησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις λεγόμενες ανανεώσιμες μορφές, γιατί αυτές είναι «πολύ δαπανηρές και επηρεάζουν την αγορά».
Ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, είπε ότι θα γίνει σχετική έρευνα και θα αναθεωρηθούν οι στόχοι των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας με στόχο να γίνει πιο φθηνή η ενέργεια.
«Στόχος μας είναι να γίνει η Αυστραλία μια χώρα με τη φθηνότερη ενέργεια» είπε ο κ. Άμποτ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Τόνισε μάλιστα ότι η Αυστραλία διαθέτει άφθονους πόρους ενέργειας, γαιάνθρακες και φυσικό αέριο και δεν πρέπει να είναι τόσο ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ακόμη, υποστήριξε ότι η κατάργηση του φόρου των ρύπων θα συμβάλει στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.