Τη συνταγογράφηση περισσότερων στατινών προτείνει το ΝΗS

Τουλάχιστον επτά εκατομμύρια Βρετανοί σήμερα λαμβάνουν στατίνες, φάρμακα που περιορίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Το συμβουλευτικό όργανο του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΝΗS), όμως, προτείνει να επεκταθεί η συνταγογράφηση του σωτήριου φαρμακευτικού σκευάσματος και σε πολλά εκατομμύρια πολιτών που διατρέχουν περιορισμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας (NICE) αναφέρει σε προσχέδιο οδηγιών που πρόκειται να τεθεί σε διάλογο ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους γενικούς γιατρούς να συνταγογραφούν στατίνες σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο της τάξης του 10% να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Σήμερα συνταγογραφούν τέτοια σκευάσματα μόνο σε πολίτες που διατρέχουν κίνδυνο της τάξης του 20%.
Πολλοί ειδικοί συμφώνησαν με την πρόταση, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι οι στατίνες, όπως και όλα τα φάρμακα, εξάλλου, έχουν και επικίνδυνες παρενέργειες όπως μυαλγία, απώλεια μνήμης και στυτική δυσλειτουργία, ενώ κάποιοι αμφισβητούν και την αποτελεσματικότητά τους.
Η ρίζα του κακού
Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι γιατροί διανέμοντας χάπια δεν «χτυπούν» το κακό στη ρίζα του. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να μειωθούν τα εγκεφαλικά και οι καρδιακές προσβολές. Ετσι οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να κόψουν το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται.
Η αρχική οδηγία του φορέα εκδόθηκε το 2008. Εκτοτε το κόστος των στατινών μειώθηκε σημαντικά, ενώ έχουν συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όντως μπορούν να προλάβουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο και στην πρόταση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι καλύτερη πρόληψη όλων αυτών των προβλημάτων είναι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Ο ιατρικός διευθυντής της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πίτερ Ουάισμπεργκ, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι που υφίστανται καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό έχουν «φυσιολογικά» επίπεδα χοληστερίνης, ωστόσο καλό είναι να χορηγηθούν και σε αυτούς στατίνες.

Πηγή: kathimerini.gr