Η εγκληματικότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή

Με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που συντελείται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, αυξάνεται και η εγκληματικότητα. Η μελέτη που προβλέπει εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα βίας έως το τέλος του αιώνα, δεν είναι η πρώτη που κάνει τέτοια σύνδεση. 

« Μεταξύ 2010 και 2099, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει 22.000 επιπλέον φόνους, 180.000 κρούσματα βιασμών, 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις βιαιοπραγίας, 2,3 εκατομμύρια απλές επιθέσεις, 260.000 ληστείες, 1,3 εκατομμύρια διαρρήξεις, 2,2 εκατομμύρια περιστατικά κλοπών και 580.000 κλοπές αυτοκινήτων. Το κόστος όλων αυτών των εγκλημάτων υπολογίζεται σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια», σημειώνουν οι ερευνητές, σε συνέντευξη τους στους Los Angeles Times. Tα περιστατικά σηματοδοτούν αύξηση 0,5-3,1% σε κάθε κατηγορία. 

Η μελέτη αυτή διαφοροποιείται από τα συμπεράσματα των εγκληματολόγων που έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, εμπλέκει τα κλιματικά μοντέλα που διαμορφώνονται εξαιτίας των θερμοκρασιών ξηρασίας και των βροχοπτώσεων. 

«Γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες ότι ο καιρός επηρεάζει την εγκληματικότητα, όμως δεν περίμενα αυτό να συμβαίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό», είπε ο Μάθιου Ράνσον, ο επικεφαλής των ερευνητών, προσθέτοντας ότι αφορμή για τη μελέτη του ήταν οι έρευνες που έδειχναν πώς επηρεάζονται οι γεωπολιτικές συγκρούσεις από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο των θερμοκρασιών.

Ως βάση για τις προσομοιώσεις του χρησιμοποίησε ένα σενάριο μέτριας ανόδου της θερμοκρασίας από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και 15 ήδη υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα. Από παλαιότερες μελέτες γνώριζε ότι ορισμένοι τύποι εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των φόνων, εξαρτώνται σε μικρό βαθμό από την εποχή, ενώ άλλα εγκλήματα – π.χ. ο βιασμός, η επίθεση και η διάρρηξη – εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Economics and Management.

Πηγή: tvxs.gr