Το καλύτερο σεξ για τις γυναίκες: Μετά τα 70…

Οι γυναίκες άνω των εβδομήντα ετών απολαμβάνουν την καλύτερη ερωτική περίοδο της… ζωής τους. Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να καταλήγει η Ιρις Κράσνοου, ακαδημαϊκός στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, στον τομέα Δημοσιογραφίας, ύστερα από συνεντεύξεις που πραγματοποίησε με 150 γυναίκες από είκοσι έως ενενήντα ετών σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής τους (μετά το πανεπιστήμιο, μετά τη γέννηση των παιδιών τους, μετά την εμμηνόπαυση και μετά τη χηρεία, σε κάποιες περιπτώσεις) και με διαφορετικές κοινωνικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές καταβολές.

«Οι άνθρωποι σκέφτονται το σεξ μέχρι να πεθάνουν», διαβεβαιώνει η Ιρις Κράσνοου. Μόνο που πλέον, καθώς ο μέσος όρος ζωής έχει παραταθεί και οι συνθήκες διαβίωσης σε ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη έχουν επίσης βελτιωθεί, από τη σκέψη περνάνε και… στην πράξη, και κυρίως τη στιγμή που φαίνεται να διαθέτουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους. Οι σύγχρονες γυναίκες διατρέφονται καλύτερα, γυμνάζονται, έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλή υγεία, όλες τις βασικές προϋποθέσεις για μια υγιή, επίσης ερωτική ζωή, καταλήγει, ενώ συμπληρώνει πως ο μύθος της εμμηνόπαυσης, των επεμβάσεων από καρκίνο ή της αφαίρεσης της μήτρας θεωρείται παρωχημένος.

Η Ιρις Κράσνοου επισημαίνει επίσης στην έρευνά της, τα αποτελέσματα της οποίας συμπεριλαμβάνονται στο καινούργιο της βιβλίο (ο τίτλος στα αγγλικά «Sex after… Women Share How Intimacy Changes as Life Changes»), ότι η υποτιθέμενη αδυναμία των γυναικών να παραμένουν σεξουαλικά ενεργές όσο προχωρεί η ηλικία είναι ένας μύθος τον οποίο συχνά καλλιεργούν άνδρες αντίστοιχης ηλικίας που, με τη χρήση Viagra, αναζητούν ερωτικές σχέσεις με γυναίκες κατά πολύ νεότερες.

Η δραστηριότητα, η καλή υγεία, αλλά και η καλή σωματική κατάσταση είναι ωστόσο απαραίτητες προϋποθέσεις για μια υγιή ερωτική ζωή μετά τα 70. Το πιο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι το συναισθηματικό δέσιμο. Η καλή ερωτική ζωή, αυτή που εξασφαλίζει μακροζωία, προϋποθέτει καλή υγεία, καλή χημεία αλλά και πολύ συναίσθημα, λέει η ειδικός…

Πηγές: BBC Mundo, New York Times, Huffington Post