Οι πιο επικίνδυνες χώρες για τα παιδιά το 2013

Η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτέλεσαν το 2013 μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες όσον αφορά τα παιδιά. Ραγδαία είναι η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, ενώ αυξάνεται ο ρυθμός στρατολόγησης παιδιών σε χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο ΟΗΕ σχετικά με παιδιά που βρίσκονται εν μέσω ενόπλων συγκρούσεων για το έτος 2013, πολλές κυβερνήσεις αλλά και κρατικοί φορείς διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών, όπως η στρατολόγησή τους ως στρατιώτες, οι δολοφονίες, ακρωτηριασμοί καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση.

Ιράκ: 248 παιδιά νεκρά το 2013

Η Λέιλα Ζερούγκι, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδικά και τις ένοπλες συγκρούσεις, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει γίνει «εξαιρετικά ασταθής και επικίνδυνη», ιδιαίτερα μετά την εξέγερση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Η Ζερούγκι προειδοποίησε ότι το Ιράκ βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής», σημειώνοντας ότι το 2013 ο αριθμός των θυμάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλός, με 248 παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η κατάσταση σε Νιγηρία, Συρία, Σουδάν, Κεντροαφρικανική δημοκρατία

Η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει απαγάγει τουλάχιστον 220 κορίτσια από τη Νιγηρία, θεωρείται ότι έχει διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος παιδιών το περασμένο έτος.

Η Συρία συνεχίζει να αποτελεί επικίνδυνο μέρος για τα παιδιά καθώς τα επεισόδια βίας έχουν φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα», δήλωσε η Ζερούγκι.

Στο Νότιο Σουδάν, οι εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, έχουν εξαλείψει κάθε πρόοδο που σημειώθηκε από το 2011, οπότε και η χώρα απέκτησε ανεξαρτησία.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η συστηματική στρατολόγηση ανηλίκων και η χρήση τους ως στρατιώτες συνεχίζεται, με τους υπεύθυνους να απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία, αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο