Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για προώθηση αγροτικών προϊόντων

Κονδύλια συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2015, θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων μέσω της ΚΑΠ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν. 

Συγκεκριμένα, θα προσθέσει 30 εκατ. ευρώ στα προγράμματα προώθησης, που σημαίνει επιπροσθέτως 60 εκατ. ευρώ στα αρχικά 60 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, με στόχο να μειώσει τον αντίκτυπο του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.

«Τα προγράμματα προώθησης είναι ένα εργαλείο της ΚΑΠ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεσοπρόθεσμα για να αντιμετωπιστούν δυσκολίες της αγοράς σε πολλούς τομείς, ως αποτέλεσμα του ρωσικού εμπάργκο. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες να βρουν νέες αγορές εντός και εκτός Ε.Ε. για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Η σημερινή αλλαγή σημαίνει ότι 60 εκατ. ευρώ από κοινοτική χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμα για τα σχέδια προώθησης που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Δεδομένου ότι αυτά συνχρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις οργανώσεις προώθησης, αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα αξίας τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ θα αρχίσουν να “τρέχουν” το 2015. Θέλω να ενθαρρύνω τις αγροτικές οργανώσεις ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία και να παρουσιάσουν φιλόδοξα προγράμματα προώθησης κατά τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί στα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς που έχει λάβει η Ε.Ε. για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (33 εκατ. ευρώ) και άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά (125 εκατ. ευρώ) όπως το μέτρο ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (PSA) για το βούτυρο, το γάλα σε σκόνη και το τυρί, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθούν αυτήν την εβδομάδα. 

Πηγή: eleftheriaonline.gr