Εκδηλώσεις μνήμης στους Λιγκιάδες

Με προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.
Ήταν μεσημέρι της Κυριακής, 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό και σκόρπισαν φωτιά και θάνατο. Στο προσκλητήριο των νεκρών ακούστηκαν τα ονόματα 34 βρεφών και παιδιά, 37 γυναικών από 30 έως 64 χρόνων και 11 ηλικιωμένων.
Στάχτη έγιναν 43 σπίτια, καθώς και 57 υποστατικά, στάβλοι και καλύβες. Η αναφορά της Μεραρχίας προς το Γενικό Επιτελείο της Βέρμαχτ, ήταν λακωνική:
«Από το χωριό Λιγκιάδες και τα υψόμετρα 1.015 και 1.277 ασθενής αντίσταση του εχθρού. Πενήντα πολίτες εξοντώθηκαν. Οι Λιγκιάδες αποτεφρώθηκαν. Λάφυρα, 20 μουλάρια».
Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, με την ομιλία του έστειλε μήνυμα ενάντια στον φασισμό. Επισήμανε: «Ο φασισμός που ως ιδεολογία κυριάρχησε στη ναζιστική Γερμανία και ευθύνεται για τις θηριωδίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, στις μέρες μας ,δείχνει να προσπαθεί να αναγεννηθεί. Με άλλο πρόσωπο, με άλλα ονόματα, με τις ίδιες λογικές.
Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ειδικά εδώ, στη χώρα μας. Στη χώρα, που γέννησε τη Δημοκρατία. Στον τόπο που μετράει χιλιάδες νεκρούς από τον ναζισμό.
Γι' αυτό, σήμερα το χρέος μας είναι ακόμη μεγαλύτερο. Είναι χρέος στη μνήμη των νεκρών του παρελθόντος, αλλά και χρέος στις γενιές του μέλλοντος. Να μην αφήσουμε φασιστικές νοοτροπίες κι όσους τις εκφράζουν να βρουν έδαφος και να ριζώσουν».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ