«Καπέλο» Μανιάτη σε Δούρου για τα σκουπίδια

Να καπελώσει τη Ρένα Δούρου αφαιρώντας κρίσιμες αρμοδιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων επιχειρεί η κυβέρνηση που δίνει τα ρέστα της προκειμένου να μην ακυρωθεί το σχέδιο που έχει προωθήσει από κοινού με τον Γιάννη Σγουρό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση που τέθηκε στις 19 Νοεμβρίου σε διαβούλευση, υπάρχει ένα άρθρο, το άρθρο 17, που έχει κοπεί και ραφτεί στα μέτρα του προηγούμενο σχεδιασμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών, σχεδιασμός που η Ρένα Δούρου, έχει ευθέως απορρίψει.
Με το άρθρο 17,  τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 35 του Ν. 4042/2012, και η γνώμη του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, γίνεται δεσμευτική για τις Περιφέρειες!  Προβλέπει, μάλιστα, ότι ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ.
Υπάρχει, όμως, και δεύτερη παγίδα στο σχέδιο νόμου αφού  προβλέπεται ότι εάν συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, είναι δυνατόν να καταρτίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας, ή μέρους αυτής».
Να σημειωθεί ότι μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε μόλις ανέλαβε τα ηνία της Περιφέρειας Αττικής η Ρένα Δούρου ήταν να  προαναγγείλει την ακύρωση των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια και την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού με νέο αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης.
Να σημειωθεί επίσης ότι στους διαγωνισμούς συμμετέχουν όλοι οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας.

Πηγή: topontiki.gr