Θα ψάχνουν μέρος να κρυφτούν…

Του Τάσου Παππά

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε, σε μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα -καλά είχαμε ηρεμήσει για μερικές εβδομάδες που δεν μίλαγε- ότι «η Ελλάδα πήρε τη μεγαλύτερη βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό πρέπει να το πουν οι υπεύθυνοι στον ελληνικό λαό».

Το λένε, κύριε Σόιμπλε. Όχι βεβαίως οι σημερινοί υπεύθυνοι, αλλά οι δικοί σας, οι προηγούμενοι, δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το λένε τώρα σ’ όλους τους τόνους, το έλεγαν και πριν από τις εκλογές, προσθέτοντας ότι πρέπει να χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους δανειστές μας που μας σώζουν σε δόσεις από το 2010 και μετά.

Δεν είδαν όμως χαΐρι στις κάλπες. Οι αγνώμονες Έλληνες, παρασυρμένοι από τις σειρήνες του λαϊκισμού, τους μαύρισαν στέλνοντάς τους στο περιθώριο. Και το έκαναν χωρίς τύψεις γιατί η σύγκριση ανάμεσα στις υποσχέσεις που είχαν λάβει και στην πραγματικότητα που βίωναν ήταν συντριπτική για τους δύο φορείς του παλιού δικομματισμού.

Τώρα η Ν.Δ. αντιμετωπίζει εσωτερικό πρόβλημα και ψάχνει για νέα ηγεσία, μπας και μετεξελιχθεί σε αξιόπιστο κεντροδεξιό κόμμα με φιλελεύθερη ταυτότητα, ενώ το ΠΑΣΟΚ παραπαίει μεταξύ φθοράς και γελοιότητας και έχει γίνει το ξορκισμένο παράδειγμα για όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής τους και να ηρεμήσουν τους διαφωνούντες στο εσωτερικό τους που αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και ζητούν αλλαγή πορείας, επιστρατεύουν ένα βιτριολικό επιχείρημα: «Σας βεβαιώνουμε πως εμείς δεν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ».

Τέτοια τύχη θέλετε να έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σόιμπλε; Σίγουρα αυτό θέλετε. Γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ φερθεί όπως επιθυμείτε και ακολουθήσει το μοντέλο της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, τον περιμένει η ίδια και χειρότερη τύχη.

Και εσείς βεβαίως δεν έχετε λόγο να στενοχωρηθείτε που θα αποτύχει παταγωδώς μια κυβέρνηση που λέει ότι είναι αριστερή, οι πολίτες όμως που την εμπιστεύθηκαν και τη στήριξαν, θα κάνουν πολύ καιρό να συνέλθουν.

Αν αποδειχθεί «μία από τα ίδια», εσείς θα πανηγυρίζετε γιατί η θεωρία σας, αυτή του μονόδρομου, θα θριαμβεύσει και ενδεχομένως ως ένδειξη μεγαλοψυχίας να βοηθήσετε ανοίγοντας την κάνουλα με το ρευστό, οι αριστεροί όμως, και εδώ και στην Ευρώπη, θα ψάχνουν μέρος να κρυφτούν.

Πηγή: efsyn.gr