Πετούν τους νεκρούς στα σκουπίδια

Πετούν τους νεκρούς στα σκουπίδια, κατόπιν απόφασης δημοτικού συμβουλίου που επιβάλλει εξοντωτικές τιμές εκταφής!

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που καταγράφηκαν στο κοιμητήριο των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής του Δήμου Νέας Προποντίδας από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TV Super και δείχνουν οστά και άψυχα σώματα με τα ρούχα, ακόμη και σε κάδους απορριμμάτων.

Πολλά οστά νεκρών βρέθηκαν σε διάφορα σημεία γύρω από το νεκροταφείο και -μετά τις καταγγελίες πολιτών- το θέμα ερευνάται.

Το ανατριχιαστικό φαινόμενο φαίνεται ότι προέκυψε μετά την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο Νέας Προποντίδας να επιβάλει ειδικό τέλος που θα πρέπει να καταβάλλουν για τέλη ταφής οι δημότες (10 ευρώ το έτος), ενώ για μη δημότες εκτοξεύεται στα 1.000 ευρώ, σε καιρό οικονομικής κρίσης.

Οι απανωτές εκταφές ήταν φυσικό επακόλουθο μετά την απόφαση αναπροσαρμογής των τελών (592/2014), σύμφωνα με την οποία τα ποσά ορίζονται ως εξής:

– κατά οικογενειακή μερίδα δημοτών 10 ευρώ κατ’ έτος.

– για μη δημότες και μη κατοίκους 1.000 ευρώ κατ’ έτος.

– για μη δημότες, εφόσον βεβαιώνεται η μόνιμη κατοικία στην περιοχή τα τελευταία 5 χρόνια, 500 ευρώ κατ’ έτος.

– σε περίπτωση εγγεγραμμένου στα δημοτολόγια που μεταδημότευσε, 500 ευρώ κατ’ έτος.

Ούτε μετά θάνατον

Αλλά οι μακάβριες ταρίφες που επιβλήθηκαν, δεν τελειώνουν εδώ. Για τη διατήρηση μονού τάφου επιβάλλεται τέλος διατήρησης μετά την επταετία 300 ευρώ, για διπλό τάφο 500 ευρώ και για τριπλό τάφο 800 ευρώ.

Για όσους η επταετία συμπληρωθεί, επιβάλλεται τέλος 100 ευρώ τους δύο πρώτους μήνες και 100 ευρώ για κάθε μήνα μετά το πρώτο δίμηνο.

Με τέτοια… τιμολογιακή πολιτική θανάτου -όπως ήταν φυσικό- πολλές οικογένειες, αδυνατώντας να πληρώσουν, οδηγήθηκαν σε εκταφή των προσφιλών τους προσώπων που βρίσκονταν θαμμένοι στο κοιμητήριο Νέων Μουδανιών.

Φαίνεται όμως ότι αυτοί που ανέλαβαν να εκτελέσουν το έργο, δεν τήρησαν καν τους στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού προς τους νεκρούς.

Αντί να τοποθετήσουν τους νεκρούς σε οστεοφυλάκιο, όπως προβλέπεται, τους πέταξαν, είτε σε μεγάλους κάδους που χρησιμοποιούνται συνήθως για μπάζα είτε ακόμη χειρότερα σε διάφορα σημεία του νεκροταφείου.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, κάποιοι από τους νεκρούς κατέληξαν έτσι στη χωματερή!

Νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ξεκάθαρη περίπτωση περιύβρισης νεκρών και αναμένουν την επέμβαση της Εισαγγελίας, ενώ η Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας, που ενημερώθηκε σχετικά, ζητά την άμεση παρέμβαση του οικείου δήμου, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για το φαινόμενο.

«Κάναμε ό,τι γίνεται σε όλη τη χώρα. Δεν είχαμε κανονισμό λειτουργίας νεκροταφείων και τον φτιάξαμε τώρα, στα πρότυπα άλλων δήμων. Η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήσαμε είναι όπως και σε άλλους δήμους», ξεκαθαρίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς και αποδίδει την ευθύνη για το φαινόμενο σε συγγενείς των νεκρών και ιδιώτες.

«Τα οστά μετά την εκταφή πρέπει να πηγαίνουν σε οστεοφυλάκια ή στο χωνευτήρι. Δυστυχώς, δεν έχουμε προσωπικό για να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Ετσι, οι συγγενείς απευθύνονται σε ιδιώτες. Προφανώς σε αυτούς οφείλεται αυτή η κατάσταση. Ο δήμος μας έχει 27 νεκροταφεία, αλλά το φαινόμενο παρουσιάστηκε μόνο σε εκείνο των Μουδανιών, διότι εκεί δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος. Στα νεκροταφεία των χωριών που δεν έχουν ζήτημα χώρου, ούτε τέλη διατήρησης τάφων υπάρχουν ούτε εκταφές», υποστηρίζει.

Πηγή: efsyn.gr