Η προδοτική «Μπλε Πανσέληνος» στον νυχτερινό ουρανό

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, η “Μπλε Σελήνη” θα κάνει την εμφάνισή της απόψε στον βραδινό ουρανό.

Το φαινόμενο της «μπλε πανσελήνου» εμφανίζεται περίπου κάθε 2,5 χρόνια δίνοντας μας τη δυνατότητα να απολαύσουμε δυο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα! Σχεδόν κάθε έτος έχει 12 πανσελήνους. Όμως κάθε έτος περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, 12 σεληνιακούς κύκλους και επιπλέον 11 ημέρες. Όταν αυτοί οι σεληνιακοί κύκλοι και οι επιπλέον μέρες συναθροίζονται, εμφανίζεται το φαινόμενο της «μπλε πανσελήνου», δηλαδή της δεύτερης πανσελήνου μέσα στο ίδιο μήνα.

Η ονομασία «μπλε πανσέληνος», αν και δεν χρησιμοποιείται επίσημα στο χώρο της αστροφυσικής, προέρχεται από την μεσαιωνική λέξη «Belewe», που σημαίνει μπλε αλλά μεταφράζεται και ως  προδοσία. Έτσι, η πρώτη αναφορά της «μπλε πανσελήνου» είχε ανακοινωθεί ως «το φεγγάρι της προδοσίας», όρος, που δικαιολογείται, εάν παρατηρήσουμε το φαινόμενο. Το ημερολόγιο μας «προδίδει», οπότε και εμφανίζεται ένα ακόμα φεγγάρι, μη υπολογίσιμο!

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» για πολλούς αποδίδεται βάσει των γεγονότων, που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου του Κρακατόα το 1883, του ηφαιστείου Ελ Χιχόν στο Μεξικό, καθώς και τις πυρκαγιές στην περιοχή του Καναδά και της Σουηδίας.

Μάλιστα, λόγων αυτών των φυσικών φαινομένων, η ατμόσφαιρα λόγων των καπνών και της σκόνης έδινε ένα περίεργο χρώμα στον ορίζοντα κάνοντας το φεγγάρι να φαίνεται μπλε!

Ιστορικά, η παλαιότερη αναφορά για την εμφάνιση της «μπλε πανσελήνου» έχει καταγραφεί το 1524.

Πηγή: econews.gr