Έρευνα: Αναποτελεσματικές οι ενέσεις στεροειδών στους πόνους της μέσης

Μπορεί οι ενέσεις στεροειδών να παρέχουν κάποια ανακούφιση στους ασθενείς με οσφυαλγία, αλλά το οποιοδήποτε όφελος είναι προσωρινό, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Ο πόνος στη μέση που σχετίζεται με τη δισκοκήλη και σε μικρότερο βαθμό με τη στένωση σπονδύλου, συχνά αντιμετωπίζεται με ενέσεις στεροειδών. Αλλά η αξιολόγηση 38 δημοσιευμένων μελετών δείχνει ότι δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις που να υποστηρίζουν την χρησιμότητα των ενέσιμων στεροειδών στις δύο αυτές παθήσεις.  «Οι ενέσεις στεροειδών μπορεί τελικά να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο πιστεύαμε και θα πρέπει αποφασίζουμε για την χρήση τους μετά από εκτενή συζήτηση για τους κινδύνους, τα οφέλη και τις άλλες διαθέσιμες λύσεις, περιλαμβανομένου του χειρουργείου και των μη φαρμακολογικών επιλογών, όπως η φυσικοθεραπεία» επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ρότζερ Τσου, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον.

Αν και ο πόνος στη μέση, συνήθως με την πάροδο του χρόνου, μειώνεται χωρίς θεραπεία, πολλοί ασθενείς ζητούν άμεση ανακούφιση. «Οι ασθενείς πιστεύουν ότι οι ενέσεις στεροειδών μειώνουν την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση ή συντελούν σε μακροπρόθεσμα οφέλη. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι τα οφέλη είναι τελικά μεσοπρόθεσμα», εξηγεί ο Δρ. Τσου.

Στην περίπτωση της δισκοκήλης, ανασκόπηση αποκάλυψε ότι συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα, οι ενέσεις στεροειδών σχετίστηκαν με μικρές βελτιώσεις ως προς τον πόνο και τον κίνδυνο χειρουργείου τις πρώτες εβδομάδες μετά την ενεσοθεραπεία. Αλλά τα οφέλη εξαλείφθηκαν μακροπρόθεσμα. «Τα αποτελέσματα ήταν ίδια ανεξαρτήτως του τύπο της τεχνικής των ενέσεων, του είδους των στεροειδών που χρησιμοποιήθηκαν, της δοσολογίας και άλλων παραγόντων», σημειώνει ο Δρ Τσου. Αλλά και για τους ασθενείς με στένωση σπονδύλου «οι μελέτες κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενέσεις στεροειδών δεν ήταν αποτελεσματικές» αναφέρεται στην ανασκόπηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δισκοκήλη και η στένωση σπονδύλου αποτελούν περίπου το 3% με 4% των ασθενών με πόνο στην περιοχή της μέσης.

Πηγή: Υγεία News