Τρεις στους δέκα δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Η νέα έρευνα της εταιρείας Marc παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo και μεταξύ άλλων προκύπτει πως στο 70% των ενοικιαστών κατοικιών έγινε μείωση του μισθώματος, ενώ μόλις το 11% δηλώνει πως αναγκάστηκε να μετακομίσει προκειμένου να πετύχει χαμηλότερο ενοίκιο.
Μάλιστα, ένας στους τέσσερις δηλώνει ανήσυχος με το ενδεχόμενο άρσης της σημερινής απαγόρευσης για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Το ποσοστό είναι, πάντως, χαμηλότερο έναντι του 2013, οπότε οι ίδιοι φόβοι εκφράζονταν από σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων.

Το 95% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν σκοπεύει τα επόμενα 2-3 χρόνια να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου, ενώ οι περισσότεροι όσων τολμηρών δηλώνουν πως θα αγοράσουν (5 στους 100) τριάρι διαμέρισμα. Δύο στους δέκα ιδιοκτήτες δηλώνουν, πάντως, πως θα προχωρήσουν σε πώληση κάποιου ακινήτου.
Από τα στοιχεία, αναφέρει το Euro2day.gr, προκύπτουν πως δύο στους δέκα ερωτηθέντες ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο, είτε διαμέρισμα είτε κατάστημα. Το 75% των προαναφερθέντων δήλωσε πως ενοικιάζει διαμέρισμα και περί το 18% επαγγελματικό χώρο.
Το 50% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως οι τιμές των ακινήτων θα συρρικνωθούν περαιτέρω τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, ποσοστό που είναι πάντως χαμηλότερο έναντι του 2013, οπότε και το 65% των ερωτηθέντων προέβλεπε πτώση τιμών.
Από αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2006, πάντως, προκύπτει πως μόλις το 7% των ερωτηθέντων πίστευε πως οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν.
Στο ερώτημα για τα μέτρα που θα τονώσουν την αγορά, σχεδόν το 65% όσων συμμετείχαν στη φετινή έρευνα εστιάστηκαν στη μείωση της φορολογίας, ενώ το 13% εκτιμά πως η αγορά θα ανακάμψει με μείωση της φορολογίας, αλλά και περαιτέρω μείωση των τιμών.
Οσον αφορά την τύχη της κρατικής ακίνητης περιουσίας, σχεδόν το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί πως πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, είτε για να γίνουν επενδύσεις, είτε για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος.
Σημαντικό ποσοστό πολιτών (το 34,2%) θεωρεί, όμως, πως τα κρατικά ακίνητα πρέπει να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά για την εκκλησιαστική περιουσία, το 63,5% απάντησε πως πρέπει να δοθεί ένα τμήμα της στο δημόσιο, ενώ το 28% θεωρεί πως η κατάσταση πρέπει να παραμείνει ως έχει.
Σε ερώτηση για τα εμπόδια στην προσέλκυση επενδυτών, το 61% θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα τη φορολογία, το 48,3% την πολιτική αστάθεια και το 40,6% τη γραφειοκρατία/πολυνομία.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες θεωρούν ως σημαντικότερο έργο αναβάθμισης της Αττικής την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ ακολουθεί η αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, η αξιοποίηση του Ελληνικού και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 805 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής στον νομό Αττικής από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων βάσει ηλεκτρονικού κτηματολογίου.