Το 72% των πολιτών δεν εγκρίνουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τουλάχιστον επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται σήμερα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα πανευρωπαϊκής αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann, την οποία δημοσιεύει σήμερα η Deutsche Welle.

Κι ενώ το 72% του συνόλου των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο – στο 77% – μεταξύ των ερωτηθέντων πολιτών από χώρες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, το 68% των ερωτηθέντων τηρεί απορριπτική στάση και έναντι της εθνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας τους.

Παρά τις σοβαρές διαφωνίες τους με την ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι, σε περίπτωση δημοψηφίσματος με ζήτημα το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ, θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το μικρότερο ποσοστό υποστηρικτών της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ καταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία (59%).

Επίσης, το 59% των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένοι ότι η διαδικασία πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης θα πρέπει να ενισχυθεί. Καλές βασικές γνώσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική φάνηκε ότι έχουν το 68% των ερωτηθέντων. 

Ως πιο επείγουσες προτεραιότητες της ΕΕ ανέφεραν οι ερωτηθέντες τη διαφύλαξη της ειρήνης (61%), την οικονομική ανάπτυξη (53%), τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων (47%) και τη διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης (42%).

Διχασμένοι για τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι ερωτηθέντες σε ό,τι αφορά τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική. 55% τον χαρακτήρισαν «καλό» ή «πολύ καλό», ενώ το 45% θεωρεί τον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία «κακό».

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης είναι και το γεγονός ότι οι κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ είναι πιο γνωστοί από ορισμένους εθνικούς πολιτικούς ηγέτες. Για παράδειγμα, το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το όνομα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ τους είναι οικείο. 

Την ίδια ώρα, μόλις 32% απάντησε ότι γνωρίζει το όνομα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και ακόμη λιγότεροι (22%) τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Η πιο αναγνωρίσιμη πολιτικός είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (83%).

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση του Ιδρύματος Bertelsmann διενεργήθηκε τον Ιούλιο, στο αποκορύφωμα της διαμάχης για την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και λίγο πριν την έξαρση της προσφυγικής κρίσης. Σε αυτήν συμμετείχαν 12.000 πολίτες από τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ. 

Πηγή: tvxs.gr