«Στη φωλιά του χρόνου»: Διεθνές βραβείο για το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού

Σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Στη Φωλιά του Χρόνου» του Αρκά σκηνοθέτη Αλέξανδρου Παπαηλιού, μέρος του οποίου γυρίστηκε στη Γιάλοβα.

Ειδικότερα απέσπασε το Βραβείο για το περιβάλλον SPECIAL JURY AWARD for human rights and environment. Η ταινία, το σενάριο της οποίας έγραψε η Χαρά Φράγκου, βραβεύτηκε στο 8o ετήσιο London Greek Film Festival (LGFF). Το Φεστιβάλ με διεθνή συμμετοχή, έγινε στο Λονδίνο στις 19-25 Οκτωβρίου 2015 στο Camden's Theatro Technis και συμμετείχαν περισσότερες από 55 επιλεγμένες ταινίες απ' όλο τον κόσμο.

Έχει προηγηθεί η τριπλή βράβευση του ντοκιμαντέρ στο 9ο DOC FEST στη Χαλκίδα που έληξε στις 18-10-15.

* Βραβείο Καλλίτερης ταινίας για το Περιβάλλον στον Αλέξανδρο Παπαηλιού

* Βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης για δ/ση φωτογραφίας στην Κατερίνα Τζιγκοτζίδου

* Βραβείο καλύτερου ήχου στους Γιώργο Πολιτάκη και Αναστασία Φραγκούλη.

Λίγα λόγια για την ταινία:  «Στη φωλιά του χρόνου»

Στα πλούσια οικοσυστήματα της Γιάλοβα στη Πύλο, στην Κερκίνη και στο Λαύριο είναι γυρισμένη η ταινία "Στη Φωλιά του Χρόνου" διάρκειας 70'. Είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη ανεξάρτητη παραγωγή.

Στην Ελλάδα σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων η ταυτότητα μιας ανάπτυξης συγκρούστηκε βίαια με μια άλλη. Εκείνη της κρίσης. Καταγράψαμε τις δραστηριότητες τριών νέων ανθρώπων, σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας που ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο για την ανάπτυξη και την ζωή τους. Εκείνη της κρίσης. Της κρίσης της οικονομικής της κοινωνιολογικής, της περιβαλλοντικής. Σήμερα ένα σύστημα επιθυμιών που αποδείχτηκαν πλαστές καταρρέει και η κοινωνία αμήχανη και ίσως πανικόβλητη ψάχνει να δώσει ταυτότητα στην επιθυμία και στην πραγματική αξία.

Στο ντοκιμαντέρ «Στη Φωλιά του Χρόνου» παρουσιάζεται η διαδρομή, η δράση, τα κινητρά τους για την επιλογή τους, οι μικρές και μεγάλες στιγμές τους, ενώ οι ίδιοι σήμερα δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτεροι απαντούν στο ερώτημα, τι είναι αληθινή ζωή και τι πραγματική επιθυμία. 

Πηγή: eleftheriaonline.gr