Ιστορική συνάντηση Πάπα – πατριάρχη Κύριλλου

Οι πιστοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Πόλης του Μεξικού για να χαιρετήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος αρχίζει σήμερα πενθήμερη επίσκεψη στο Μεξικό, μετά την ιστορική συνάντηση στην Αβάνα με τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και η σύζυγός του υποδέχτηκαν βράδυ Παρασκευής τοπική ώρα (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ελλάδα) τον Ποντίφικα στο αεροδρόμιο, ενώ στην πίστα του αεροδρομίου ακούγονταν η μουσική και τα τραγούδια μιας παραδοσιακής μεξικάνικης μπάντας Μαριάτσι.
«Φραγκίσκος, αδελφός του μεξικανικού λαού!», τραγουδούσαν πιστοί γύρω από το αεροδρόμιο, ενώ ετοιμάζονταν να φωτίσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα τη διαδρομή των 18 χλμ. που θα ακολουθούσε το παπικό όχημα.
Ο Πάπας είχε προηγουμένως σταματήσει στην Κούβα για μια ιστορική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, σχεδόν 1.000 χρόνια μετά το Σχίσμα του 1054 μεταξύ των Εκκλησιών της Ανατολής και της Δύσης. «Επιτέλους, βλεπόμαστε!», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον συνομιλητή του, σε μια αίθουσα του αεροδρομίου της Αβάνας, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές: «είμαστε αδέλφια».
Η συνάντηση άρχισε θερμά, γεμάτη συγκίνηση, με ασπασμούς μεταξύ του Πάπα και του Ρώσου Πατριάρχη. Οι ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της μεγαλύτερης Ορθόδοξης Εκκλησίας (περισσότεροι από 130 εκατομμύρια πιστοί από τους 250 εκατ. ορθόδοξους χριστιανούς) σε κοινή δήλωση τους εξέφρασαν λύπη «για τα τραύματα που προκλήθηκαν από συγκρούσεις ενός μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος» μεταξύ των χριστιανών.

Με την ιστορική αυτή συνάντηση, «η ενότητα είναι στο σωστό δρόμο. Ανταλλάξαμε απόψεις με σαφήνεια και χωρίς ταμπού», σχολίασε στους δημοσιογράφους ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο. Οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ρώμης και της Μόσχας δεν είχαν συναντηθεί επί σχεδόν 1.000 χρόνια.
«Οι δύο εκκλησίες μπορούν να συνεργαστούν για την προστασία των χριστιανών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο 69χρονος Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Παραγουάη και τη Βραζιλία.
Οι δύο άνδρες κάλεσαν τους πολιτικούς να παρέμβουν υπέρ των χριστιανών της Ανατολής, που είναι θύματα του πολέμου στη Συρία και της εξάπλωσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει την περαιτέρω έξοδο των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή».
Στην Αβάνα ο Πάπας έγινε επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Συμβολικά βήματα

Η συνάντηση στην Κούβα με τον Κύριλλο επισκίασε λίγο την έναρξη του ταξιδιού στο Μεξικό του Πάπα Φραγκίσκου, όπου ο Ποντίφικας θα προτρέψει τους Μεξικανούς να πολεμήσουν τη διαφθορά, κάθε μορφής λαθρεμπόριο και παράνομη διακίνηση και το οργανωμένο έγκλημα, κομίζοντας παράλληλα μήνυμα προς τους μετανάστες.
«Ελπίζω η επίσκεψή του και η προσευχή του να βοηθήσουν το Μεξικό, γιατί η κατάσταση δεν προχωρά και γίνεται βίαιη», είπε η Ανα Γκονζάλες, μια 49χρονη νοικοκυρά που μαζί με τον γιό της περίμεναν να δουν τη διέλευση του παπικού οχήματος.
Ο Ποντίφικας θα περάσει τη νύχτα στην επίσημη κατοικία του Βατικανού πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νιέτο στο προεδρικό μέγαρο, ενώ στη συνέχεια θα χοροστατήσει σε λειτουργία στη Βασιλική της Παναγίας της Γουαδελούπης, ναό αφιερωμένο στην Παρθένο Μαρία που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο.
Τρεις πάπες έχουν επισκεφθεί το Μεξικό, αλλά ο Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος που γίνεται δεκτός στο προεδρικό μέγαρο, 24 χρόνια μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Βατικανού και του Μεξικού.
Το πρόγραμμα του Πάπα περιλαμβάνει συμβολικά ταξίδια στη δεύτερη σε αριθμό πιστών καθολική χώρα στον κόσμο.
Ο 79χρονος Ποντίφικας, γόνος μεταναστών, θα μεταβεί στη νότια πολιτεία Τσιάπας για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πολιτισμών, στη συνέχεια θα ταξιδέψει βόρεια, στη Σιουδάδ Χουάρες, στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, όπου θα κομίσει μήνυμα υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων των μεταναστών. Ο Ποντίφικας θα επισκεφτεί στην πόλη αυτή, η οποία ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του εγκλήματος, μια φυλακή που επί μακρόν θεωρείτο μια από τις πιο επικίνδυνες στη Λατινική Αμερική.
Παραμονές της άφιξης του Πάπα, μια εξέγερση σε φυλακή του Μοντερέι (στο βορρά) προκάλεσε τον θάνατο 49 ανθρώπων και έφερε στο φως τη δύναμη που ασκούν τα καρτέλ στις φυλακές της χώρας.
Ο Πάπας θα τελέσει διασυνοριακή λειτουργία στη Σιουδάδ Χουάρες, όπου χιλιάδες πιστοί θα πάνε να τον ακούσουν να μιλά για τη μετανάστευση, ένα σημαντικό σημείο του ταξιδιού του πριν επιστρέψει στη Ρώμη.

Πηγή: ethnos.gr