Καταναλωτικά προϊόντα από το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα

Αν και επί πολλά χρόνια το διοξείδιο του άνθρακα θεωρείται το πλέον σημαντικό για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη μια πρακτική μέθοδος οικονομικής μετατροπής του σε χρήσιμα χημικά προϊόντα δημιουργεί νέους ορίζοντες στη βιομηχανία και τη φθηνότερη παραγωγή καθημερινή χρήσης καταναλωτικών προϊόντων, όπως πλαστικά μπουκάλια, αντιψυκτικά υγρά ακόμη και κρέμες προσώπου.

Εφόσον η νέα αυτή μέθοδος αποκτήσει τις αναγκαίες βάσεις για ευρείας κλίμακας εμπορική αξιοποίηση του, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις να πάψει πλέον η εξάρτηση από το πετρέλαιο που δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και σήμερα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε πολλές εφαρμογές.

Η δημιουργία του διοξειδίου του άνθρακα προκαλείται από τη γενικευμένη ανθρωπογενή δραστηριότητα όπως οι βιομηχανίες, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, οι συγκοινωνίες και μεταφορές, η γεωργία κλπ., και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα σε ποσοστό έως και 76% συγκριτικά με τους άλλους αέριους ρύπους που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με βάση τα νέα δεδομένα, είναι μια πλούσια αναξιοποίητη έως σήμερα πηγή πρώτης ύλης. Η θετική προοπτική για την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από μια «start up» εταιρία, τη Liquid Light, που δημιουργήθηκε από μια νέα επιστήμονα, την Emily Cole.

Η επεξεργασία

Όπως η ίδια αναφέρει, στόχος της εταιρίας της δεν είναι η απλή αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος αλλά η ανακύκλωση του σε κάτι χρήσιμο για την καθημερινότητά μας με σοβαρές προοπτικές και στην οικονομία.

Μέχρι τώρα, βιομηχανικές μονάδες συλλέγουν το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα και μέσα από μια διαδικασία ισχυρής συμπίεσης του το εκχέουν σε πετρώματα βαθιά μέσα στην γη χωρίς οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση.

Στην προοπτική αξιοποίησης του αερίου για προϊόντα καθημερινής χρήσης η εταιρία της Cole κατασκεύασε πειραματικό καταλύτη ένα συνδυασμό -όπως αναφέρεται- νερού, ηλιακής ακτινοβολίας και ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να παράξουν υγρά καύσιμα και έως 30 διαφορετικές χημικές ύλες.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της είναι ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών της βρέθηκε συνεργαζόμενη με τον καθηγητή Andrew Bocarsly στο πανεπιστήμιο Princeton, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην ανακύκλωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο καθηγητής το 1994 είχε δημοσιεύει μια μελέτη του, η οποία ουσιαστικώς παρέπεμπε σε αυτήν την τεχνολογία για την παραγωγή μεθανόλης χωρίς τη κατανάλωση σημαντικής ενέργειας. Όμως τότε δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για χρηματοδότηση του πρότζεκτ και έτσι παρέμεινε ξεχασμένο μόνον στη θεωρία.

Ζωή σε αυτή την τόσο χρήσιμη πρόταση έδωσε η Εmily Cole, η οποία κατάφερε να πάρει επιχορήγηση να συνδημιουργήσει την εταιρία της με τον καθηγητή Bocarsly και να δώσει συνέχεια στην εργασία του καθηγητή Bocarsly ως το σημερινό στάδιο.

Ως επισφράγιση της αποδοχής που απολαμβάνει η πρότασή της είναι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει δυο μέχρι τώρα μεγάλες βιομηχανίες για ενσωμάτωσή της στη παραγωγή και συνακόλουθα μείωση του κόστους των προϊόντων τους. Αυτό είναι και το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη γενικευμένη εμπορική χρήση της αιθυλενογλυκόλη, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται για να κατασκευασθούν τα πλαστικά μπουκάλια.

Πηγή: efsyn.gr