Το μονοπάτι της Μονής Προδρόμου στη Περδικόβρυση Κυνουρίας

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

   Είναι ο παλιός μουλαρόδρομος που συνδέει την Περδικόβρυση με το Μοναστήρι του Προδρόμου. Κατεβαίνει απ’ τη βόρεια άκρη του χωριού, κοντά στο Μετόχι, το Σχολείο και το εργοστάσιο του Κόκαλη, φτάνει στον Κυριαζέκο μύλο και περνάει το Ποτάμι με ένα μικρό τσιμεντένιο γιοφύρι. Ανεβαίνει μετά μια σχετικά ομαλή ανηφόρα και φτάνει στα θεόρατα πλατάνια με την πηγή.  Μετά ‘κολλάει’ στο Βράχο. Σε μερικά τμήματα είναι λαξεμένο κυριολεκτικά στη συμπαγή και κάθετη πέτρα.  Ύστερα από μια φανταστική πορεία όπου εναλλάσσονται καλντερίμια, σκαλοπάτια, στοές σε οργιώδη βλάστηση και αγνάντια, φτάνει στο ξωκλήσι του Αγιώργη. Ύστερα ανεβαίνει στην καρυδιά και τελικά στο Μοναστήρι. Δεν υπάρχει πια η καρυδιά, στην άκρη της μικρής άπλας όπου στα πανηγύρια στήνανε τις ταβέρνες και γινότανε ο χορός.

   Είναι ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της πατρίδας μας. Προσφέρει και στον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη – περιπατητή – προσκυνητή αλησμόνητες συγκινήσεις. Πρόσφατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωριού μας, με προσωπική εργασία, έκανε καθαρισμό και συντήρηση. Θεωρώ απαραίτητη τη βελτίωση  και ανάδειξή του από το Δήμο, τη Μητρόπολη ή την Περιφέρεια. Η διαδρομή απ’ το Χωριό στο Μοναστήρι με ρυθμό περιπάτου διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Επειδή από μακριά όταν το βλέπει κανείς προκαλεί δέος, σας βεβαιώνω ότι είναι απολύτως ασφαλές.

   Τον Μάιο του 2016, ο Σύλλογος Φίλων Τάνου και Προδρόμου οργάνωσε πορεία στο μονοπάτι όπου συμμετείχαν 80 φίλοι μας και μείνανε κατενθουσιασμένοι! Και ο ενθουσιασμός τους ενισχύθηκε ακόμα πιο πολύ με το φαγοπότι και γλέντι που ακολούθησε στην πλατεία της Περδικόβρυσης!

    Σας περιμένουμε!

Του Χριστόφορου Νικολάου