Κατά 80% περιορίστηκε η χρήση πλαστικής σακούλας – Νέα αύξηση της τιμής της

Κατά 80% υπολογίζεται ότι περιορίστηκε η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ το 2018, πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους.

Τούτο μεταφράζεται σε 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες σε σύγκριση με το 2017, επίδοση αν μη τι άλλο ικανοποιητική.

Η μείωση της χρήσης αναμένεται να είναι μεγαλύτερη το επόμενο έτος, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος με το οποίο θα επιβαρύνεται κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς θα αυξηθεί από 0,04 ευρώ που είναι σήμερα σε 0,09 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, αλλά κυρίως εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός των σούπερ μάρκετ, ακόμη και στην περίπτωση που η χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας έχει μειωθεί κατά 65%, αυτό μεταφράζεται σε χρήση 130-135 σακουλών ανά κάτοικο ετησίως.

Πρόκειται για μείωση σημαντική μεν, αλλά με απόκλιση από τον στόχο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία 2015/720/Ε.Κ. για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Aύξηση της τιμής 

Η τιμή της πλαστικής σακούλας από τον νέο χρόνο θα σκαρφαλώσει στα 0,09 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και περίπου έναν χρόνο στη Ελλάδα είχε εφαρμοστεί η δοκιμαστική περίοδος με τη χρέωση σε χαμηλή τιμή της πλαστικής σακούλας.

Συγκεκριμένα, τώρα το κόστος είναι στα 0,03 ευρώ, αλλά με τον φόρο ο καταναλωτής τη χρεώνεται 0,04. Η αύξηση της τιμής της πλαστικής σακούλας στα 0,09 ευρώ θα φέρει αυτόματες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες, αφού αυτά θα κυμαίνονται από 31,5 έως 24,5 ευρώ με το νέο έτος.

Πηγή: topontiki.gr