Πρόωρη απώλεια μνήμης στους μεσήλικες εξαιτίας του αλκοόλ

Οι άνδρες που πίνουν πολύ αλκοόλ, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν νωρίτερα σημάδια απώλειας μνήμης λόγω γήρανσης. Μάλιστα, τα σημάδια αυτά μπορεί να εμφανιστούν έως και έξι χρόνια πριν από τους υπόλοιπους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η μακρόχρονη επίπτωση του αλκοόλ στον εγκέφαλο ενός μεσήλικα δεν έχει ερευνηθεί ενδελεχώς. Οι περισσότερες έως τώρα μελέτες έχουν εστιάσει σε ηλικιωμένους, που ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει ή σταματήσει πια την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιστήμονες του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Séverine Sabia του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology”, εστιάστηκαν σε πάνω από 5.000 άνδρες και 2.000 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 69 ετών, και μελέτησαν το πόσο έπιναν και τις νοητικές επιδόσεις τους -κατά πόσο είχαν σωστή σκέψη και καλή μνήμη- δέκα χρόνια αργότερα.

Η μελέτη έδειξε ότι οι συχνοί πότες (πάνω από 36 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα) εμφάνιζαν πρόωρη απώλεια μνήμης και έκπτωση των άλλων νοητικών λειτουργιών τους, από 18 μήνες έως έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που πίνουν από λίγο έως καθόλου. Όσοι όμως έπιναν με μέτρο ή ήταν πρώην πότες, δεν εμφάνισαν τέτοια πρόωρη νοητική γήρανση.

Για τις γυναίκες, η έρευνα δεν κατέληξε σε ανάλογο οριστικό συμπέρασμα, γιατί ήταν λίγες εκείνες που έπιναν πολύ σε καθημερινή βάση.

Πηγή: The Guardian