Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα σταθερό και υγιές σωματικό βάρος, καθώς και να βελτιώσουμε τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσουμε τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στις 17 Απριλίου στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας δείχνουν ότι ακόμη και οι συνιστώμενες ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Αυτή η μοναδική μεγάλη προοπτική μελέτη που έγινε σε μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόλις 25g επεξεργασμένου κρέατος ή 50g κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα 25g επεξεργασμένου κρέατος είναι ισοδύναμα με ένα κομμάτι ζαμπόν και τα 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος είναι μια παχιά φέτα ψητό βοδινό κρέας.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο από 25g ημερησίως επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας συγκρίθηκαν με αυτούς που έφαγαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 21g ημερησίως.

Η μελέτη εξέτασε ένα πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων – πάνω από μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες – από τους οποίους περισσότεροι από 2600 τελικά ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το ανησυχητικό μέρος αυτής της μελέτης είναι ότι οι συστάσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μέση ημερήσια πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ξεπερνούν τα 90 γραμμάρια την ημέρα, αλλά τα περισσότερα άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στη μελέτη αυτή κατανάλωναν μόνο 76 γραμμάρια ημερησίως.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι για κάθε επιπλέον 10g αλκοόλ ημερησίως , ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 8%.

Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη ινών με τη μορφή ψωμιού ή δημητριακών μείωσε τον κίνδυνο κατά 14%.

Πηγή: naftemporiki.gr