Προσκλητήριο από δήμους σε περίπου 30.000 ανέργους

Στην υλοποίηση ενός β’ κύκλου οκτάµηνης κοινωφελούς εργασίας στους δήµους που θα έρθει να «κουµπώσει» µε το µεγάλο πρόγραµµα των 30.333 θέσεων, το οποίο βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να µην υπάρξει αισθητό χρονικό κενό ανάµεσα στη λήξη του οκτάµηνου προγράµµατος που άρχισε το 2018 και από τον Ιούνιο σταδιακά θα βαίνει προς το τέλος του. Αυτό σηµαίνει πως η νέα προκήρυξη θα πρέπει να αναµένεται έγκαιρα, ώστε οι προσλήψεις του νέου οκτάµηνου κύκλου της κοινωφελούς εργασίας να γίνουν προς το καλοκαίρι. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο β’ κύκλος της κοινωφελούς εργασίας αναµένεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά µε τον α’ κύκλο, πράγµα που σηµαίνει πως οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα είναι της ίδιας τάξης µεγέθους. Ο α’ κύκλος, οι αιτήσεις για τον οποίο έγιναν τον περασµένο Αύγουστο, αφορούσε 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας, από τις 30.333 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του α’ κύκλου έχουν καλυφθεί οι 25.184, ενώ από τα 219,27 εκατοµµύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί θα δαπανηθούν 182 εκατοµµύρια.

Το υπουργείο Εργασίας, αν και δεν προσανατολίζεται στην παράταση του προγράµµατος κοινωφελούς χαρακτήρα των 30.333 θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αυτό δεν εµπίπτει στο κατ’ εξαίρεση καθεστώς των προγραµµάτων που προβλέπεται νοµοθετικά η δυνατότητα παράτασής τους, βρίσκεται σε επικοινωνία µε τους δήµους και τις περιφέρειες, ώστε να συλλέξει τις ανάγκες τους, στοχεύοντας στην υλοποίηση, χωρίς χρονικά κενά, ενός β’ κύκλου του εν λόγω προγράµµατος.

Οσον αφορά στη µοριοδότηση, µένει να οριστικοποιηθεί αν θα ακολουθηθεί το µοντέλο του α’ κύκλου ή αν θα προκύψουν τροποποιήσεις.

Πηγή: ethnos.gr