Βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή μέσα στη ζούγκλα, στο Εθνικό Πάρκο Canaima στην πολιτεία Μπολίβαρ της Βενεζουέλας και πιο συγκεκριμένα στα σύνορα με τη Βραζιλία. `Έχει ύψος 979 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης του κόσμου. Το νερό πριν ακόμα αγγίξει το έδαφος, γίνεται ομίχλη από τους δυνατούς ανέμους. Η ονομασία του είναι “Angel Falls”, και στην τοπική γλώσσα ονομάζεται “ο καταρράκτης του βαθύτερου σημείου” (Churun Meru). Ο καταρράκτης αυτός ανακαλύφθηκαν τυχαία, και μάλιστα από τον αέρα από τον βενεζουελανό πιλότο Ερνέστο Σάντσες Λα Κρουζ το 1910, ο οποίος δεν δημοσιοποίησε την ανακάλυψή του. Ο καταρράκτης έγινα διάσημος το 1935 όταν ένας αμερικανός πιλότος-χρησοθήρας πέταξε από πάνω στις 16 Νοέμβριου 1935. Το όνομά του ήταν Τζέϊμς Κρόφορντ `Εϊντζελ, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό θέαμα μπορεί να γίνει είτε από την στεριά ακολουθώντας το ποτάμι στο οποίο χύνεται ο καταρράκτης, είτε με αεροπλάνο ώστε με τις χαμηλές πτήσεις του πιλότου να θαυμάσετε από ψηλά την απίστευτη ομορφιά του τοπίου.
Βενεζουέλα
Μια χώρα που διαθέτει μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία της φύσης ανά τον κόσμο! Η μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής το Μαρακαΐμπο, που συγχρόνως είναι και μια από τις αρχαιότερες λίμνες της υφηλίου ηλικίας 36 εκατομμυρίων ετών, ο καταρράκτης με το μεγαλύτερο υψόμετρο παγκοσμίως, Angel Falls, ή Καταρράκτης των Αγγέλων, στις πυκνές ζούγκλες του Αμαζονίου και ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Νότιας Αμερικής και τρίτος όλης της Αμερικής, ο Ορινόκο στις ακτές του οποίου θα συναντήσει κανείς χωριά ιθαγενών που ζουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο με ήθη και έθιμα που επιβίωσαν μέσα στους αιώνες, συνθέτουν έναν μοναδικό φυσικό πλούτο που καθιστά την επίσκεψή σας αναγκαία!
Επίσης, η Βενεζουέλα χαρακτηρίζεται ως η χώρα με τις πιο όμορφες γυναίκες της γης, καθώς έχει κερδίσει με διαφορά τους πιο πολλούς παγκόσμιους τίτλους ομορφιάς και κάθε χρόνο η νίκη σε αυτόν το διαγωνισμό αποτελεί εθνική υπόθεση!
Γενικά
Η Βενεζουέλα (στα ισπανικά Βενεθουέλα, αλλά στην Λατινική Αμερική Βενεσουέλα), είναι χώρα της Νότιας Αμερικής, πρώην ισπανική αποικία. Συνορεύει με την Κολομβία στα δυτικά, με τη Βραζιλία νότια και τη Γουιάνα στα ανατολικά. Βρέχεται στα βόρεια από τη θάλασσα της Καραϊβικής και τον Ατλαντικό Ωκεανό και διασχίζεται από τις ορεινές Κορδιλλιέρες των Άνδεων.
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι το Καράκας. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Μαρακάιμπο, το Μπαρκισιμέτο, η Κουμανά, η Βαλένθια και το Σαν Κριστομπάλ.
Η οικονομία της χώρας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει. Ο πετρελαϊκός τομέας αποτελεί περίπου ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας και παράγει περίπου το 80% των εξαγωγών. Η Βενεζουέλα είναι μία από τις 5 ιδρυτικές χώρες του ΟΠΕΚ. Η ίδια η ιδέα του ΟΠΕΚ, προτάθηκε από τον Βενεζουελανό Χουάν Πάμπλο Περθ Αλφόνσο, ως απάντηση στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου τον Αύγουστο του 1960. Επίσης, σημαντικός παράγοντας στην οικονομική ζωή της χώρας είναι η γεωργία. Στα “λιάνος” καλλιεργούνται καλαμπόκι, ρύζι, φασόλια, μπανάνες. Επίσης, καλλιεργούνται ζαχαροκάλαμα, κακαόδεντρα, σημαντικές ποσότητες κακάο και καφέ, ινδικό και κιγχόνη (κινίνο). Κατά το 1970, ήταν κοντά στην Κολομβία σε παραγωγή καφέ, αλλά σήμερα ο πετρελαϊκός τομέας έχει επηρεάσει αρκετά την αγροτική παραγωγή.
Ιστορία
Το όνομα Βενεζουέλα αποδίδεται ιστορικά σε μεταμόρφωση του ονόματος Βενετία (Venezia), με την οποία είχαν σχέσεις οι ιθαγενείς της δυτικής Βενεζουέλας. Ο εξερευνητής Αμέριγκο Βεσπούτσι με τον Αλόνσο δε Οχέδα, ισχυρίζονται ότι έδωσαν αυτό το όνομα, όταν πρωτοείδαν σπίτια των ιθαγενών άνιου που εξείχαν από το νερό και θύμισαν στον Ιταλό Βεσπούτσι την Βενετία. Σύμφωνα με μια άλλη, λιγότερο δημοφιλή θεωρία, το όνομα προέρχεται από μια λέξη των ιθαγενών και σήμαινε Μεγάλο Νερό, όπως ήταν γνωστός ο κόλπος του Μαρακαΐμπο.
Το 1498-1499 ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο Αλόνσο ντε Οχέντα φτάνουν στη Βενεζουέλα, που κατοικείται από ιθαγενείς ινδιάνους. Το 1521 αρχίζει η ισπανική αποίκιση από τις βορειοανατολικές ακτές. Το 1749 πραγματοποιείται η πρώτη εξέγερση ενάντια στην ισπανική κυριαρχία.
Η Βενεζουέλα εκμεταλλευόμενη την εισβολή του Ναπολέοντα στην Ισπανία εξεγείρεται το 1810 και ανακηρύσσεται ανεξάρτητη το 1811, έχασε όμως μετά την μάχη με τους Ισπανούς. Ο Σιμόν Μπολιβάρ συνέχισε την μάχη, κερδίζοντας το 1819 τους φιλοβασιλικούς και δημιουργώντας την Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (σημερινή Κολομβία, Βενεζουέλα, Ισημερινός και Παναμάς). Το 1821 κέρδισε την μάχη του Καραμπομπό, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας. Ακολούθησαν αρκετές δεκαετίες πολιτικής κρίσης και στρατιωτικών καθεστώτων, όπως αυτό του στρατηγού Χουάν Βισέντε Γκόμες (1908-1935) και του Μάρκος Πέρες Χιμένες (1948-1958).
Αξιοθέατα
-Τον καταρράκτη του Αγγέλου (Angel Falls), με το μεγαλύτερο υψόμετρο παγκοσμίως (984 μ), στην Canaima. Τα νερά του πέφτουν στον ποταμό Κέρεπ, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Τσουρούν.
-Το Μαρακαΐμπο , τη μεγαλύτερη λίμνη της Νοτίου Αμερικής και μία από τις αρχαιότερες του κόσμου.
-Το Εθνικό Πάρκο El Avila, στο Καράκας.
-Το Μουσείο της Τέχνης “Tacuantar”, στο Juan Griego.
-Το Εθνικό Πάρκο, στην Canaima.
-Τις αμέτρητες πανέμορφες παραλίες του νησιού Μαργαρίτα με τις κάτασπρες αμμουδιές τους, με πιο γνωστές τις El Agua, Parguito και El Yaque.
-Το Φρούριο του 17ου αιώνα Castillo de San Carlos Borromeo, στο Παμπατάρ, στο νησί Μαργαρίτα.
-Τα ερείπια του Οχυρού Caranta, στο νησί Μαργαρίτα.
-Το `Άγαλμα της Παναγίας, που φημίζεται ότι είναι φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι, στο νησί Μαργαρίτα.
-Το Μουσείο των παιδιών και το Βοτανικό και Ζωολογικό κήπο, στο Καράκας.
-Το Ανάκτορο Palacio de Gobierno, στο Maturin.
-Το θαλάσσιο πάρκο Λος Ρόκες, με τις πανέμορφες παραλίες και το μαγευτικό Γκραν Ρόκε.
-Τον ποταμό Ορινόκο, με τα χωριά των ιθαγενών.
-Τη Gran Savanna, περιοχή του Αμαζονίου που ανήκει στη Βενεζουέλα.
–Το σπήλαιο του Γκουαχάρο, στην πόλη Caripe.
–Το κάστρο της Guayana.
Σιμόν Μπολίβαρ, Ο Ελευθερωτής!
Ο Σιμόν Χοσέ Αντόνιο Μπολίβαρ, γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1783 στο Καράκας της Βενεζουέλας. Είναι γνωστός ως “El Libertador” και ως ο “Τζωρτζ Ουάσινγκτον της Νότιας Αμερικής”, καθώς ήταν ηγέτης διαφόρων κινημάτων ανεξαρτησίας σε όλη τη Νότια Αμερική, συλλογικά γνωστά ως Πόλεμος του Μπολίβαρ. Ως ηγέτης στον αγώνα για ανεξαρτησία για τις περιοχές που σήμερα αποτελούν τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, το Περού, τον Παναμά και τη Βολιβία, θεωρείται σημαντικός ήρωας σε αυτές τις χώρες, καθώς και στην υπόλοιπη ισπανόφωνη Αμερική.
Το 1802 παντρεύτηκε την Μαρία Τερέσα Ροδρίγκες ντελ Τόρο υ Αλάισα. Όταν η σύζυγός του πέθανε από κίτρινο πυρετό λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, ο Μπολίβαρ δεν παντρεύτηκε ποτέ ξανά. Η αριστοκρατική οικογένεια των Μπολίβαρ προέρχεται από ένα μικρό χωριό στη Χώρα των Βάσκων, το Bolibar, από όπου βγαίνει και το όνομά της. Οι Μπολίβαρ εγκαταστάθηκαν στη Βενεζουέλα τον 16ο αιώνα.
Το 1807, όταν ο Ναπολέων έκανε τον Ιωσήφ Βοναπάρτη βασιλιά της Ισπανίας και των αποικιών της το 1808, συμμετείχε στο στρατιωτικό αντιστασιακό κίνημα στη Νότια Αμερική. Το κίνημα του Καράκας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας το 1810 και ο Μπολίβαρ στάλθηκε στη Βρετανία σε διπλωματική αποστολή. Ο Μπολίβαρ γύρισε πίσω στη Βενεζουέλα το 1811. Όμως τον Ιούλιο του 1812 ο ηγέτης του στρατιωτικού κινήματος Φρανσίσκο ντε Μιράντα παραδόθηκε στους Ισπανούς και ο Μπολίβαρ κατέφυγε στην Καρταχένα της Κολομβίας. Την περίοδο αυτή ο Μπολίβαρ έγραψε το Μανιφέστο της Καρταχένα.
Το 1813, αφού ανέλαβε στρατιωτικά καθήκοντα στη Νέα Γρανάδα, ηγήθηκε της εισβολής στη Βενεζουέλα στις 14 Μαΐου. Στις 15 Ιουνίου, υπαγόρευσε την περίφημη Διακήρυξη του Πολέμου μέχρι Θανάτου (Decreto de Guerra a Muerte). Το Καράκας ανακαταλήφθηκε στις 6 Αυγούστου 1813, όπου ανακηρύχθηκε η Δεύτερη Δημοκρατία της Βενεζουέλας.
Το 1816, με βοήθεια από την Αϊτή (η οποία του δόθηκε επειδή υποσχέθηκε ότι θα ελευθέρωνε τους σκλάβους), ο Μπολίβαρ έκανε απόβαση στη Βενεζουέλα και κατέλαβε την Ανγκοστούρα (σήμερα Πόλη Μπολίβαρ).
Με τη νίκη στη Μάχη της Μπογιακά το 1819 η Νέα Γρανάδα απελευθερώθηκε από την ισπανική κυριαρχία και στις 7 Σεπτεμβρίου 1821 δημιουργήθηκε η Μεγάλη Κολομβία (σημερινή έκταση των χωρών Βενεζουέλα, Κολομβία, Παναμάς και Εκουαδόρ), με πρόεδρο τον Μπολίβαρ.
Στις 6 Αυγούστου 1825, στη Συνέλευση του Άνω Περού, δημιουργήθηκε η Δημοκρατία της Βολιβίας. Έτσι, ο Μπολίβαρ έγινε ένας από τους λίγους ανθρώπους από τους οποίους μια χώρα έχει πάρει το όνομά της. Το σύνταγμα αντανακλούσε τις επιρροές που είχε στην πολιτική σκέψη του Μπολίβαρ η Γαλλική και Σκοτσέζικη Διαφώτιση, καθώς και οι Έλληνες και Ρωμαίοι κλασσικοί συγγραφείς.
Το όνειρό του ήταν μια ομοσπονδία όλων των νέων ανεξάρτητων δημοκρατιών με μια κυβέρνηση που θα αναγνώριζε και θα διαφύλαττε τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό δεν κατέστη δυνατό και για να αποτρέψει τη διάλυση, προσπάθησε να δημιουργήσει στη Μεγάλη Κολομβία ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο κυβέρνησης, το οποίο θα περιείχε μερικά ή όλα τα στοιχεία του βολιβιανού συντάγματος που ο ίδιος είχε γράψει.
Οι προσπάθειες αυτές συνάντησαν μεγάλη αντίσταση. Ανακήρυξε τον εαυτό του δικτάτορα στις 27 Αυγούστου 1828. Το θεώρησε αυτό ως προσωρινό μέτρο, ως μέσο για να αποκαταστήσει την κυριαρχία του και να διασώσει τη Δημοκρατία.
Ο Μπολίβαρ παραιτήθηκε από την προεδρία στις 27 Απριλίου 1830, με πρόθεση να αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη, αλλά δεν πρόλαβε, καθώς πέθανε μετά από οδυνηρή μάχη με τη φυματίωση, στις 17 Δεκεμβρίου 1830, στην Κίντα της Σάντα Μάρτα, στην Κολομβία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν από τη Σάντα Μάρτα στο Καράκας το 1842, όπου κτίστηκε μνημείο για την ταφή του. Η `Κίντα` κοντά στη Σάντα Μάρτα έγινε μουσείο με πολλές αναφορές στη ζωή του.
Μεγάλος θαυμαστής της Αμερικανικής Επανάστασης, χαρακτήριζε τον εαυτό του ως “φιλελεύθερο” και υπέρμαχο του οικονομικού συστήματος της ελεύθερης αγοράς. Ανάμεσα στα βιβλία που είχε μαζί του όταν έγραφε το Βολιβιανό Σύνταγμα ήταν Το Πνεύμα των νόμων του Μοντεσκιέ και Ο Πλούτος των Εθνών του Άνταμ Σμιθ. Οι ομιλίες και τα γραπτά του Μπολίβαρ δείχνουν ότι ήταν υπέρ του περιορισμένου κράτους, του διαχωρισμού των εξουσιών, της θρησκευτικής ελευθερίας, του δικαιώματος ιδιοκτησίας και του κράτους δικαίου.
Υπάρχουν πολλά αγάλματα και μνημεία του ανά τον κόσμο! Στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, στην πλατεία Βελιγραδίου στο Λονδίνο, στο Κάιρο, στη λεωφόρο Ρεφόρμα στην Πόλη του Μεξικό, στο Κεμπέκ, κοντά στη Σάντα Μάρτα της Κολομβίας, στην Πλατεία Μπολίβαρ στο Καράκας, μια κεντρική λωφόρος στην Άγκυρα φέρει το όνομά του και προς τιμή του το 1999 η επίσημη ονομασία της Βενεζουέλας άλλαξε ως “Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας”.
Πατήστε εδώ για να δείτε το Εθνικό Πάρκο της Canaima με τον καταρράκτη των Αγγέλων.
(Οδηγίες χρήσης: 1. Αποθήκευση ως. 2. Έγγραφα και 3. Επεξεργασία Microsoft Office PowerPoint).