ΘΩΡΗΚΤΟ «ΑΒΕΡΩΦ»: 110 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ «ΜΠΑΡΜΠΑ- ΓΙΩΡΓΗ» ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Η µέρα που το θρυλικό πλοίο τέθηκε σε κίνηση για πρώτη φορά, έτοιµο να γράψει τη δική του ιστορία στα νερά της Μεσογείου. Με ποιον τρόπο το «έκλεψε» τελευταία στιγµή η Ελλάδα µέσα από τα χέρια των Τούρκων

Για τους Τούρκους ήταν το σεϊτάν παπόρ (το «διαβολοκάραβο»), καθώς στις ναυµαχίες ελισσόταν αξιοθαύµαστα, αναπτύσσοντας ταχύτητα που έφθανε µέχρι και τους 23 κόµβους – όταν το γρηγορότερο εχθρικό δεν υπερέβαινε τους 17. Για τους Ελληνες ήταν ο ατρόµητος «µπαρµπα-Γιώργης», που µε το εκτόπισµά του και την ικανότητα να εκτοξεύει ένα βλήµα κάθε έξι δευτερόλεπτα ανάγκασε τον τουρκικό στόλο να κλειστεί στα στενά των ∆αρδανελίων για 60 ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος για το πολυτιµότερο πλοίο που πέρασε από το ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό, το θωρακισµένο καταδροµικό «Γεώργιος Αβέρωφ», που τέτοιες µέρες πριν από 110 χρόνια καθελκυόταν, έτοιµο να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στα νερά της Μεσογείου.

Είναι πρωί της 27ης Φεβρουαρίου 1910 (µε το παλαιό ηµερολόγιο που ίσχυε τότε). Εκατοντάδες κόσµου έχουν µαζευτεί από νωρίς στα ναυπηγεία «Ορλάντο» του οµώνυµου Ιταλού επιχειρηµατία, στο λιµάνι του Λιβόρνο. Με δέος παρακολουθούν από κοντά ένα νέο θηριώδες σκαρί να γλιστράει µε προσοχή από τις ράγες στα παγωµένα νερά. Μόλις ολοκληρώνεται η καθέλκυση ξεσπούν σε χειροκροτήµατα. Στην πλώρη κυµατίζουν δύο µεγάλες ναυτικές σηµαίες, της Ελλάδας και της Ιταλίας, δύο χωρών που τα κατοπινά χρόνια θα αναµετρηθούν πολεµικά. Αρχικά η παραγγελία είχε γίνει από την ιταλική κυβέρνηση που ήθελε να ενισχύσει τον στόλο της µε δύο θωρακισµένα καταδροµικά.

Πηγή: ethnos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *