Κορωνοϊός: Δεν επαρκούν τα νοσοκομεία, αναζητούνται ΜΕΘ – Στη «μάχη» ρίχνεται και το «Σωτηρία» μετά την «Παμμακάριστο»

H κυβέρνηση αφού κατάφερε χθες να “λύσει” τον “γόρδιο δεσμό” με τη στάση της Εκκλησίας όσον αφορά τη λειτουργία των ναών, μετά από την απευθείας παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη,  πλέον θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης των δομών υγείας που θα “στρατευθούν” στην υπόθεση της καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Μπορεί για την ώρα τα κρούσματα στην χώρα μας να ανέρχονται σε 352 και να είναι διασωληνωμένα σε ΜΕΘ 9 ασθενείς, αλλά η αγωνία είναι έκδηλη για το αν με τη σημερινή του εικόνα το δημόσιο σύστημα, χωρίς μαζικές προσλήψεις και προσθήκη νών ΜΕΘ, μπορεί να ανταπεξέλθει σε πιο δύσκολες καταστάσεις.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στην Αττική, όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα από τα κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοιός.

Μια σειρά από νοσοκομεία, με τις υποδομές τους και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό τους, θα αποτελέσουν κομβικά σημεία του μετώπου που δημιουργείται μέσα στο σύστημα υγείας της χώρας μας. Το πότε θα μπαίνει κάθε νοσοκομείο από αυτά που έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί στα επιχειρησιακά πλάνα του υπουργείου Υγείας, θα αποφασίζεται από τους ειδικούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ήδη το νοσοκομείο Παμμακάριστος συμπληρώνει δύο 24ωρα ως νοσοκομείο Αποκλειστικής Νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Νοσηλεύονται σε αυτό ήδη λίγοι ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη λόγω κορωνοιού.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το επόμενο νοσοκομείο που θα δέχεται μόνο ασθενείς με Covid-19 είναι το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία”. Για τον λόγο αυτό σταματούν οι εισαγωγές ασθενών εφεξής. Έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, η καταγραφή κλινών, υλικού, προσωπικού. Εχει γίνει η κατηγοριοποίηση και των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές του καθώς και ο σχεδιασμός για μια πρώτη κατανομή τους σε κλινικές άλλων νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτόν, το νοσοκομείο θα εκκενωθεί από τους ασθενείς τα επόμενα 24ωρα και η νοσηλεία τους θα συνεχιστεί κυρίως σε κλινικές των νοσοκομείων “Σισμανόγλειο” και “Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα”. Για τον λόγο αυτό σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες τουλάχιστον δέκα κλίνες επί του συνόλου των κλινών τους, και πέραν εκείνων που διαθέτουν για τις εφημερίες.

Χθες ανακοινώθηκε πως παραχωρείται πλήρως για το επόμενο διάστημα στο ΕΣΥ και για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας το ΝΙΜΤΣ, το στρατιωτικό νοσοκομείο, που εξυπηρετούσε μέχρι τώρα και πολίτες εκτός από στρατιωτικούς. Και πως έχει δεσμευτεί για τον ίδιο λόγο και ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης και αποθεραπείας στην Ελευσίνα, που θα λειτουργήσει με ευθύνη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το “Σωτηρία” θα προστεθεί στο νοσοκομείο “Παμμακάριστος” όπου ήδη νοσηλεύονται ασθενείς, καθώς και στα νοσοκομεία “Αγία Βαρβάρα” και “Αμαλία Φλέμινγκ” που επίσης θα αποτελούν νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών που έχουν προσβληθεί απο κορωνοιό.

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα νοσοκομεία και εφόσον κριθεί ότι με βαση τα συμπτώματά τους ή το ιστορικό τους ή το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοιό, πρέπει να νοσηλευτούν, τότε η νοσηλεία τους θα γίνεται στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας για νόσο Covid-19.

ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19

Με τον ίδιο σχεδιασμό, της νοσηλείας των ασθενών με Covid-19 σε άλλα ιδρύματα απο εκείνα που νοσηλεύονται ασθενεις με άλλες παθήσεις, θα γίνεται και η νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αυτό γίνεται ήδη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτηρία” από την αρχή της περασμένης εβδομάδας. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και με τις επιστημονικές εισηγήσεις θα ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία. Έχει εκκενωθεί συμφωνα με τους εργαζόμενους η ΜΕΘ στο “Ασκληπιείο”, αλλά και στο νοσοκομείο Αναφοράς “Αττικόν”. Το ίδιο δρομολογείται και για τον “Ευαγγελισμό” και για το “Θριάσιο”. Συνολικά πρόκειται για περίπου 50 κλίνες ΜΕΘ που θα μπορούν να νοσηλεύσουν σοβαρά περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι ήδη νοσηλεύονται 9 ασθενείς σε ΜΕΘ, και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας, με μόλις 21 ημέρες κυκλοφορίας του κορωνοϊού στη χώρα, αντιλαμβάνεται και την αγωνία των αρμοδίων να έχουν διαθέσιμες κλίνες για τα σοβαρά περιστατικά και για κάθε αρνητική και ακραία εξέλιξη – το ότι η προετοιμασία γίνεται με θλιβερό φόντο τις υπό κατάρρευση ΜΕΘ στην Ιταλία είναι ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο σε αυτή τη συγκυρία.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *