Γιατί τα γκρουπ του Facebook μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα

Οι ομάδες και οι κοινότητες που δημιουργούνται στα Facebook Groups είναι οι πιο εύκολοι στόχοι.

Η περίοδος της πανδημίας του COVID-19 έδειξε πόσο επιρρεπείς είναι οι Αμερικανοί (και όχι μόνο) στην παραπληροφόρηση. Ενώ η χώρα απέχει μόλις πέντε μήνες από τις προεδρικές εκλογές του 2020 οι Αμερικανοί ασχολούνται με εμβόλια που περιέχουν μικροτσίπ και αναρωτιούνται για τις θεραπευτικές ιδιότητες των σεσουάρ.

Από πού προέρχονται όλα αυτά; Δύο από τους κορυφαίους ερευνητές σε αυτόν τον τομέα, ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ομάδες του Facebook που διοχετεύουν τεράστιες ποσότητες ψευδών πληροφοριών στα μέλη τους.

Τα τελευταία χρόνια, το Facebook προωθεί όλο και περισσότερο περιεχόμενο από «φίλους και οικογένεια» και λιγότερο από εταιρείες και μέσα ενημέρωσης. Ως μέρος του «άξονα της ιδιωτικής ζωής» της πλατφόρμας μετά τις εκλογές του 2016, οι ομάδες έχουν προωθηθεί ως αξιόπιστοι χώροι που δημιουργούν κοινότητες με κοινά ενδιαφέροντα. «Πολλοί χρήστες προτιμούν την οικειότητα της επικοινωνίας ένας προς έναν ή με λίγους φίλους», εξήγησε ο Mark Zuckerberg σε μια ανάρτηση του το 2019.

Ένα «μενού» πιθανών στόχων που οργανώνονται ανά θέμα ή τοποθεσία

Αλλά όπως δείχνει η έρευνά του Wired, λειτουργίες όπως η ιδιωτικότητα και η κοινότητα χρησιμοποιούνται από άτομα που διαδίδουν εσκεμμένα ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας. Οι χρήστες λαμβάνουν, μοιράζονται και διαδίδουν πληροφορίες απευθείας από και προς τις κοντινότερες επαφές τους, τις οποίες συνήθως βλέπουν ως αξιόπιστες πηγές. Επιπλέον οι ομάδες αυτές παρέχουν ένα «μενού» πιθανών στόχων που οργανώνονται ανά θέμα ή τοποθεσία. Οι οργανωτές φτιάχνουν ψεύτικα προφίλ ή προσωπικότητες προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα του κοινού στο οποίο σκοπεύουν να διεισδύσουν. Αυτό τους επιτρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο μέσα στην ομάδα και στη συνέχεια να το επαναχρησιμοποιούν σε άλλες πλατφόρμες.

Το 2018, οι συνεργάτες του Shiva Ayyadurai, ανεξάρτητου υποψηφίου για τη Γερουσία των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ομάδες του Facebook ως μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Σήμερα, ο Ayyadurai είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους φορείς παραπληροφόρησης σε θέματα υγείας, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια αναδημοσιεύσεις ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον κωρονοϊό.

Του Δημήτρη Καβατζικλή

Πηγή: lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *