Ο ΑΦΜ γίνεται Προσωπικός Αριθμός

Ο ΑΦΜ γίνεται ΠΑ (Προσωπικός Αριθμός) και το Taxis έχει πάρει… φωτιά για να ξεκαθαρίσει το ηλεκτρονικό χάος δεκαετιών με διπλούς ΑΦΜ, διπλές ταυτότητες κ.ά., πίσω από το οποίο κρύβεται μεγάλη φοροδιαφυγή, αλλά και ταλαιπωρία απλών πολιτών.

Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) προχωρεί στον εντοπισμό περιπτώσεων πολιτών με πολλαπλό ΑΦΜ, AMKA και Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) μέσω διαδικασιών ταυτοποίησης αλλά και επικαιροποίησης των στοιχείων τους.

Στη συνέχεια θα λειτουργήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα όπου όλα τα παιδιά που γεννιούνται θα αποκτούν έναν μοναδικό Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ) που θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή για συναλλαγές με Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Αστυνομία.

Τα ίδια στοιχεία

Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, «στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα κάθε πολίτης να διαθέτει τα ίδια στοιχεία σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Αυτό θα έχει σημαντικό όφελος για τον πολίτη, καθώς θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτησή του σε όλες τις συναλλαγές του πιο ενιαία και πιο γρήγορα, αφού θα μπορεί να εντοπιστεί σε καθένα σύστημα. Στόχος είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, που θα είναι εκείνες που θα αναζητούν και θα βρίσκουν ψηφιακά μέσω της διαλειτουργικότητας οτιδήποτε χρειάζεται, χωρίς ο πολίτης να προσκομίζει έγγραφα και στοιχεία που διαθέτουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες».

Επικαιροποίηση

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται η ενιαία ταυτοποίηση των πολιτών, αλλά και η διασταύρωση στοιχείων βάσει ονοματεπωνύμου, ημερομηνίας γέννησης, πατρωνύμου, μητρωνύμου κ.ά., ενώ θα υπάρχει συνεχής επικαιροποίηση των στοιχείων ταυτοποίησης μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας από το υπουργείο Εσωτερικών προς το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της γραμματείας προκειμένου να αποφεύγονται λάθη και να εμφανίζονται οι πολίτες στα μητρώα με τα πρόσφατα στοιχεία τους. Επίσης, ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση μεταξύ των 4 βασικών μητρώων – Ασφαλιστικού, Φορολογικού, Δημόσιας Τάξης, υπουργείου Εσωτερικών.

Οι έλεγχοι

Τα έως τώρα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες διπλούς ΑΦΜ που υποκρύπτουν φοροδιαφυγή και «κομπίνες» είναι πράγματι αποκαλυπτικά:

–Περίπτωση που ο ίδιος φορολογούμενος με άλλον ΑΦΜ ήταν έως 8 φορές καταχωρημένος σε μητρώα.

–Ανθρωποι εμφανίζονται ως ζωντανοί σε έναν δημόσιο φορέα και ως θανόντες σε άλλους.

–Διαζευγμένη γυναίκα πηγαίνει να ψηφίσει στον τόπο καταγωγής της και διαπιστώνει ότι στους εκλογικούς καταλόγους φαίνεται ακόμη παντρεμένη με τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος είχε ξαναπαντρευτεί και αποκτήσει παιδί.

–Πολίτες βαπτισμένοι με δύο ονόματα αποκτούν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας στο οποίο αναγράφεται από λάθος μόνο το ένα όνομα.

Τα πιο συνήθη προβλήματα είναι:

–Πολίτες χωρίς ημερομηνία γέννησης.

–Ατομα ηλικίας άνω των 90 ετών με ελλιπή στοιχεία.

–Γυναίκες καταχωρημένες και με το επώνυμο συζύγου και με το πατρικό τους.

–Επώνυμα με διαφορετική ορθογραφία.

–Εγγραφή με πλήρη ημερομηνία γέννησης και άλλη με μόνο έγκυρο το έτος..

–Καταχώριση με τη λατινική μορφή στο ένα μητρώο και στην ελληνική σε άλλο.

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *