Ανάσα 75% στον σύγχρονο πολιτισμό

(Φωτ. αρχείου, Ανοιχτό Θέατρο Παραλίου Άστρους)

Πληρότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 75% των θέσεων μπορούν να έχουν τα ανοιχτά θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι με καθήμενους θεατές από 1ης Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει κενό κάθισμα ανά δύο θέσεις ή ανάλογος κενός χώρος.

Η εγκύκλιος που υπέγραψε χθες ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την COVID-19 του υπουργείου Υγείας, συστήνει ακόμη τη σταδιακή άφιξη και είσοδο/έξοδο του κοινού στους ανοιχτούς χώρους, ενώ διατηρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές.

Η δυνατότητα για αύξηση της πληρότητας αναμένεται να δώσει μια ανάσα στους διοργανωτές συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων για το καλοκαίρι, αλλά επαφίεται στους ίδιους να ορίσουν τον μέγιστο αριθμό θεατών που μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια προκειμένου να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η εγκύκλιος περιέχει λεπτομερείς οδηγίες για την απολύμανση και χωροταξία του χώρου, τη διεξαγωγή των θεαμάτων και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Πάντως, είναι ακόμη άγνωστο κατά πόσον θα προλάβουν ή εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα θεσμοί όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, που ήταν (τουλάχιστον μέχρι χθες) έτοιμο να αρχίσει την προπώληση των εισιτηρίων για την Επίδαυρο και το Ηρώδειο με τα «παλιά» δεδομένα πληρότητας. Οπως έχει επισημάνει η «Κ» (14/6/2020), η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή του συνωστισμού σήμαινε για το φεστιβάλ την είσοδο 950 θεατών στο Ηρώδειο και 2.000 για την Επίδαυρο, και τα δύο θέατρα έχουν προετοιμαστεί γι’ αυτούς τους αριθμούς θεατών.

Κλειστοί χώροι

Από την 1η Ιουλίου μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά σινεμά 12μηνης λειτουργίας με πληρότητα που δεν θα υπερβαίνει το 65% των θέσεων. Και σε αυτή την περίπτωση οι υπεύθυνοι του κινηματογράφου θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των θεατών και τη σωστή τήρηση των μέτρων, ενώ προτείνεται να αποφεύγεται η έκδοση εισιτηρίων από το γκισέ του κινηματογράφου για να μη δημιουργείται συνωστισμός.

Οι θεατές συστήνεται να φορούν μη ιατρική μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις, όπως γίνεται παντού. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζομένους, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν και γάντια και να μεριμνούν για την απολύμανση των χώρων. Μεταξύ των παραστάσεων πρέπει να υπάρχει κενό τουλάχιστον μισής ώρας για να καθαρίζεται η αίθουσα.

Το ΥΠΠΟ δεν έχει ακόμη καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των χειμερινών θεατρικών αιθουσών, αλλά οι δύο εγκύκλιοι για τα ανοιχτά θέατρα και τα σινεμά δίνουν το στίγμα των προθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, μας μεταφέρουν, θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι και θα εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του κοινού, αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Πηγή: kathimerni.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *