Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν με τον ιό ενώ έχουν κάνει το εμβόλιο

Toυς λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι μολύνονται με κορονοϊό ενώ είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών το απόγευμα τη Δευτέρας. Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή λήψης της πρώτης δόσης του εμβολίου μέχρι την ανάπτυξη ανοσίας είναι το πιο επικίνδυνο και ο κύριος λόγος για τον εντοπισμό των μολύνσεων σε ηλικιωμένους που είχαν εμβολιαστεί στη χώρα μας.

Οπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη δόση του εμβολιασμού εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% και τα αντισώματα δημιουργούνται σιγά σιγά από την ημέρα του εμβολιασμού, ενώ ο κίνδυνος για μόλυνση μειώνεται σταθερά από την 12η ημέρα και μετά. «Αυτό δικαιολογεί γιατί άτομα νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους», υπογράμμισε. Οπως προειδοποίησε «αν κάποιοι θεωρήσουν ότι τελείωσε με τον πρώτο είναι πέρα για πέρα λάθος». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι αυστηρό να γίνει η δεύτερη δόση έπειτα από 21 ημέρες χωρίς καθυστερήσεις και προκειμένου να πάρει κάθε εμβολιαζόμενος το «διαβατήριο ανοσίας». Με την δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 95%.

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι η πρώτη δόση βοηθά αυτούς που τελικά μολύνονται να μην νοσήσουν σοβαρά και ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί «μετά την οξεία φάση και την ανάρρωσή τους». Συνολικά στην πρώτη φάση εμβολιασμού των ατόμων από 85 ετών και άνω, πραγματοποιήθηκαν 70.000 εμβολιασμοί, ενώ σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου η προσέλευση των ηλικιωμένων ήταν «συγκινητική». «Κάποιοι δήλωναν ότι ήταν η μόνη έξοδος μετά από έναν χρόνο» ανέφερε. Τόνισε, μάλιστα, ότι από τον εμβολιασμό δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εμβολίου.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *