Πλανήτης Άρης: Η απόκοσμη πρώτη ηχογράφηση του ρόβερ της NASA (βίντεο)

Παράξενα συναισθήματα φαίνεται ότι προκαλεί στους επιστήμονες της NASA η πρώτη ηχογράφηση που το όχημα «Perseverance» έστειλε από τον «κόκκινο πλανήτη».

Στο ηχητικό κλιπ, που καταγράφει τις κινήσεις του ρόβερ στον Άρη και τον περιβάλλοντα ήχο, ακούγεται ένας μυστηριώδης συνδυασμός ήχων, ο οποίος προβλημάτισε το προσωπικό της NASA που τον άκουσε.

Οι… μυστήριοι θόρυβοι

Σύμφωνα με τη NASA, το ηχητικό περιλαμβάνει έναν απροσδόκητο θόρυβο γδαρσίματος και οι μηχανικοί προσπαθούν να καταλάβουν από ποιου προέρχεται. «Αν άκουγα αυτούς τους θορύβους στο αυτοκίνητό μου, θα έπαιρνα και θα ζητούσα ρυμούλκηση» είπε ο μηχανικός Ντέιβ Γκρουλ, προσθέτοντας ότι αν σκεφτεί κανείς τι ακούει και πού ηχογραφήθηκε, βγάζει νόημα.

Οι θόρυβοι που έγιναν από τους έξι μεταλλικούς τροχούς του Perseverance στην πρώτη δοκιμαστική διαδρομή πριν δύο εβδομάδες αποτελούν κομμάτι ήχου 16 λεπτών, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από το εργαστήριο Jet Propulsion στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

Τα δύο μικρόφωνα

Το ρόβερ έχει δύο μικρόφωνα. Το ένα κατέγραψε τους θορύβους του ανέμου και των εδαφών και το δεύτερο προοριζόταν να καταγράψει την κάθοδο και την προσγείωση. Τα μικρόφωνα βρίσκονται στο όργανο SuperCam που βρίσκεται πάνω στον ιστό του τηλεχειριστηρίου του Rover.

Το δεύτερο μικρόφωνο δεν κατέγραψε τους ήχους από την άφιξη του ρόβερ στον Άρη, αλλά μπόρεσε να ηχογραφήσει την πρώτη δοκιμαστική διαδρομή στις 4 Μαρτίου. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να χρησιμοποιήσουν τις ηχογραφήσεις για να αναλύσουν τα πετρώματα και το έδαφος του Άρη.

Πληροφορίες: protothema.gr / Πηγή φώτο: NASA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.