Επικίνδυνη εποχή για τον δάκο

Καλά έχουν πάει τα πράγματα μέχρι τώρα με τον δάκο, όμως αυτή την περίοδο οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εμφάνισή του και οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να επισκέπτονται τα κτήματά τους.

Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η παραγωγή είναι χαμηλή και ο καρπός μεγαλύτερου μεγέθους, πρέπει να επεμβαίνουν και μόνοι τους με τα κατάλληλα εντομοκτόνα.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας.

Με την ανακοίνωση το αρμόδιο Γραφείο ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής μας ότι “οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς είναι σε εξέλιξη. Στις περισσότερες τοπικές κοινότητες που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα, έχουν γίνει δύο δολωματικοί ψεκασμοί, ενώ σε κάποιες πραγματοποιείται ο τρίτος”.

Εξηγεί ότι “οι πληθυσμοί του δάκου κατά τη φετινή χρονιά δεν ήταν γενικά υψηλοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή την περίοδο, που οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, αυξημένοι πληθυσμοί παρατηρούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να επισκέπτονται τα κτήματά τους και ιδίως στις περιπτώσεις που η παραγωγή είναι χαμηλή και ο καρπός μεγαλύτερου μεγέθους, να επεμβαίνουν και μόνοι τους με τα κατάλληλα εντομοκτόνα. Εχουν παρατηρηθεί ήδη κατά τόπους προσβολές από το έντομο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί στη επιλογή του εντομοκτόνου και να τηρούν το διάστημα που απαιτείται από την επέμβαση έως την συγκομιδή. Σημειώνουμε, ότι για τη παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ επιτρέπονται μόνο δολωματικοί ψεκασμοί”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιτρεπόμενα στην ελιά εντομοκτόνα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Δακοκτονίας, στα τηλέφωνα 2721361206 και 2721095831.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *