(Φωτ. η Παλιά προβλήτα όπου αποβιβάσθηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης)
Του Ευάγγελου Ι. Κούκλη
Στο Άστρος, (σημερινό Παράλιο Άστρος) διαδραματίστηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των πρώτων μηνών της Επανάστασης του 1821. Η άφιξη στις 19 Ιουνίου 1821 του Δημητρίου Υψηλάντη, ως πληρεξούσιου του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής και αδελφού του Αλέξανδρου, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας.
Εκεί, τον υποδέχθηκαν ο Κολοκοτρώνης, ο Πετρόμπεης, ο Ζαΐμης, ο Αναγνωσταράς, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Αρχιμανδρίτης Δικαίος – Παπαφλέσσας, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Βρεσθένης Θεοδώρητος και άλλοι.
Ο Δ. Υψηλάντης έφερε μαζί του όχι μόνο το πληρεξούσιο σύμφωνο με το οποίο διοριζόταν Επίτροπος του Γενικού Εφόρου, αλλά και άλλα έγγραφα, καθώς και οδηγίες, συστάσεις και εντολές του αδελφού του. Επίσης έφερε και χρήματα που μαζεύτηκαν από εράνους στη Ρωσία.
Όπως προκύπτει από την περιγραφή των ιστορικών η υποδοχή ήταν μεγαλειώδης! Είχε κατέβει όλη σχεδόν η Επαρχία Αγίου Πέτρου για να τον υποδεχτεί και τον πολυχρονίσει. Του προσφέρθηκαν στεφάνια. Ο Κολοκοτρώνης παρέταξε 1000 άνδρες, οι οποίοι πυροβόλησαν τρεις φορές εν μέσω επευφημιών και ζητωκραυγών.
Αμέσως μετά την υποδοχή ο Κολοκοτρώνης, «εις τους ίσκιους των δένδρων του Άστρους», όπου αγκυροβόλησε το πλοίο που τον μετέφερε, παρέθεσε «τράπεζαν προς εστίασιν του Υψηλάντου και των περί αυτών», το περίφημο Κολοκοτρωνέικο Τραπέζι.
«Αυθημερόν, συνοδευόμενος παρ’ όλων των εν Άστρει ο Υψηλάντης μετέβη (κατευθείαν) εις Άγιον Ιωάννην, και από εκεί, μετά δύο ημέρας εις το στρατόπεδο των Βερβένων, «αξιούμενος πανδήμου πομπής, πλήρους χαράς και ελπίδων».
Όταν μαθεύτηκε πως ήλθε, ο λαός πετούσε από τη χαρά του και τον υποδεχόταν παντού σαν Μεσία!
Περιστατικό της υποδοχής περιγράφει σε επιστολή του ο Απόστολος Μαυρογένης – απόγονος του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου ή Άκουρου https://astrosparalio.gr/2019/03/24/25278/– προς τον Ν. Φλούδα στις 17 Αυγούστου 1938: «Ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος έλαβε το προσωνύμιο Άκουρος ως εξής: Κατά την υποδοχή του Δημητρίου Υψηλάντη, αυτός τον ρώτησε γιατί έχει μακριά μαλλιά και ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος του απάντησε –εάν δεν ελευθερωθεί το Έθνος δεν θα κόψω τα μαλλιά μου – και τότε ο Υψηλάντης του είπε «ώστε άκουρος θα μείνεις;».
Ο ιστορικός του Αγώνα Ιω. Φιλήμων στο έργο του: Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, τομ. Γ΄, σελ. 396-398, περιγράφει την υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Δημήτριο Υψηλάντη ως εξής: Συνέχεια…http://astrosparalio.gr/uploads/pdf/19-6-1821_ipsilantis_astros.pdf