Μακροζωία: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μετά τα 60

Θαυματουργοί τρόποι για να πετύχουμε την μακροζωία δεν υπάρχουν. Ωστόσο ένα συστατικό της μεσογειακής διατροφής είναι απαραίτητο να μπει διατροφή μας – και μάλιστα συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.

Αν θέλετε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια, ελέγξτε τη διατροφή σας και βεβαιωθείτε πως καταναλώνετε συστηματικά ένα πολύτιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής: τα ψάρια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι τρώνε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν κατά 42% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μετά τα 60!

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής (European Journal of Nutrition). Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 4.165 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 60 ετών και άνω.  Οι 406 από αυτούς έπασχαν από άνοια και οι υπόλοιποι όχι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί χρονικό διάστημα έως και πέντε έτη. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 329 από τους συμμετέχοντες είχαν χάσει τη ζωή τους. Από αυτούς:

  • Οι 61 ήσαν πάσχοντες από άνοια
  • Οι 224 δεν έπασχαν από άνοια

Οι ερευνητές συνέκριναν τους θανάτους με τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Όπως διαπίστωσαν, ακόμα και μία φορά την εβδομάδα να έτρωγαν ψάρια, μειωνόταν κατά 21% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Η μείωση αυτή ίσχυε σε σύγκριση με το να μην έτρωγαν καθόλου ψάρι.

Ωστόσο το όφελος αφορούσε πρωτίστως τους συμμετέχοντες που δεν έπασχαν από άνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Είναι αβέβαιο εάν τα ψάρια θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρόγνωση και των ανοϊκών ασθενών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως εξηγούν, τα ψάρια σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου, άνοιας και άλλων παθήσεων. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωσή τους από νέους και μεσήλικες επίσης μειώνει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Τα πιο ωφέλιμα

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι υγιείς άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν πολλά να αποκομίσουν, καταναλώνοντας περισσότερα ψάρια», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ruoling Chen, καθηγητής Δημοσίας Υγείας & Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton.

Τα ψάρια περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην υγιή γήρανση. Ως πιο ωφέλιμα αναδεικνύονται από πολλές μελέτες τα λιπαρά ψάρια, όπως:

  • Ο τόνος
  • Ο σολομός
  • Οι σαρδέλες

Τα οφέλη τους προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Πρόκειται για ένα είδος λίπους που σχετίζεται με καλύτερη μεταβολική και εγκεφαλική υγεία. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο μερίδες από αυτά την εβδομάδα, για να διαφυλάσσουμε την υγεία μας.

Πηγή: ygeiamou

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *