Η Γη περιστράφηκε γρηγορότερα από ποτέ – Οι συνέπειές για τον σύγχρονο πολιτισμό

Έκπληξη έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα το εύρημα πως η Γη περιστρέφεται σήμερα γρηγορότερα, με αποτέλεσμα οι μέρες να έχουν μικρότερη διάρκεια.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του  Εθνικού Εργαστήριου Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γη περιστρέφεται αυτή τη στιγμή πιο γρήγορα από ό,τι πριν από μισό αιώνα.

Στις 29 Ιουνίου, η πλήρης περιστροφή της Γης διήρκεσε 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από 24 ώρες – τη συντομότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν ο ρυθμός περιστροφής συνεχίσει να επιταχύνεται, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο από τα ατομικά μας ρολόγια.

«Εάν η γρήγορη περιστροφή της Γης συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή του πρώτου αρνητικού άλματος δευτερολέπτου», ανέφερε ο αστροφυσικός Graham Jones μέσω του TimeandDate.com.

«Αυτό θα απαιτηθεί για να διατηρηθεί ο αστικός χρόνος – ο οποίος βασίζεται στον υπερ-σταθερό ρυθμό των ατομικών ρολογιών – σε συνάρτηση με τον ηλιακό χρόνο, ο οποίος βασίζεται στην κίνηση του Ήλιου στον ουρανό.

«Το παραπάνω θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας παραλείπουν ένα δευτερόλεπτο, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στα συστήματα πληροφορικής».

Τον προβληματισμό τους εξέφρασαν και ερευνητές στο Meta, τονίζοντας πως το άλμα δευτερολέπτου θα είχε κολοσσιαία αποτελέσματα στην τεχνολογία και θα γίνει μια «μείζονα πηγή προβλημάτων» για τις υποδομές υλικού.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.