Εκτιμήσεις για 5 ευρώ στο αγουρέλαιο – Πιάνει τα 4 ευρώ το περσινό ελαιόλαδο

Η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (οξύτητας 0,3 γραμμών) στη Μεσσηνία έπιασε τα 3,95 ευρώ το κιλό και σύντομα αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 4 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για πώληση του αγουρέλαιου στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό κάθε άλλο παρά ανεδαφικές είναι καθώς υπάρχει διεθνής άνοδος των τιμών λόγω της μειωμένης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ ο “Νηλέας” αγοράζει ελαιόλαδο στην τιμή των 3,95 ενώ στις αρχές του Αυγούστου ο συνεταιρισμός αγόραζε στην τιμή των 3,55 ευρώ το κιλό. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 3,40 ευρώ (Στάβιες Ηρακλείου) και 4,20 ευρώ το κιλό (Κέρκυρα).

Σύμφωνα επίσης με τον ΣΕΔΗΚ η μέση τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3 γραμμών στην Ιταλία διαμορφώνεται στα 4,84 ευρώ το κιλό (4,43 ευρώ στις αρχές Αυγούστου, στην Ισπανία στα 3,99 ευρώ το κιλό 3,72  ευρώ στις αρχές Αυγούστου) και στην Τυνησία στα 3,88 ευρώ το κιλό (3,61 στις αρχές Αυγούστου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισπανία η τιμή του παρθένου ελαιολάδου (οξύτητας μικρότερης των 2 γραμμών) αγγίζει τα 3,85 ευρώ και του λαμπαντέ (οξύτητας μεγαλύτερης των 2 γραμμών) τα 3,88 ευρώ.

Του Θανάση Λαγού

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.